• Künye
  • İletişim
  • ABONE VE REKLAM TARİFELERİ
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • ABONELERİMİZ
  • GENEL
  • YEREL HABERLER
  • POLİS-ADLİYE
  • İSTANBUL
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT EKONOMİ - İŞ DÜNYASI EĞİTİM SAĞLIK SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. İSTANBUL
  3. 'istanbul İçin Bir Bu Eksikti!'
İSTANBUL
16 Aralık 2013 - 07:07

'istanbul İçin Bir Bu Eksikti!'

İSTANBUL
16 Aralık 2013 - 07:07
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
'istanbul İçin Bir Bu Eksikti!'
AHA İSTANBUL- CHP İBB Meclis Üyesi Mimar Osman Güdü, ‘İstanbul’a yüzer oto parklar projesi’nde kaygılı İBB Aralık ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşma ile duyurdu.


CHP İBB Meclis Üyesi Mimar Osman Güdü’nün ‘İstanbul’a yüzer oto parklar projesi’  için kaygıları: İstanbul’un yüzer otopark alanları olarak belirlenen yerlerin tamamı tarihi bölgeye kıyı olan SİT alanları. Buralarda değil 12 bin m2, bir m2’lik alana bile çivi çakamazsınız. İstanbul tüm değerleri ile yaşatılması gereken bir tarih ve kültür kentidir. Bu kentin kaderi ona ihanet edecek hiçbir yöneticiye bırakılmamalıdır. Onlarında bu kenti yok etmeğe hakkı yoktur…!


 


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin 2013 yılı Aralık ayı Meclis toplantılarında gündem dışı bir söz alarak Meclis Kürsüsünde konuşan CHP İBB Meclis Üyesi Mimar Osman Güdü İstanbul’a yapılması düşünülen “İstanbul’a yüzer oto parklar projesi”konusunu Meclis gündemine getirerek kaygılarını sıralayarak şunları söyledi;


 


İstanbul’un tarihi ve turistik kıyı alanları, tepeden inme yeni bir karar ile bu kez de denizden talan edilecek. Binlerce yıllık tarihi ile bir Dünya Kültür Kenti olan İstanbul’un bu değerlerini hiçe alacak karar,İSPARK’tan geldi. İstanbul’a yüzer oto parklar geliyor. Deniz alanları kullanılarak oto park sorununa çözüm sağlanacakmış. Hazırlanan taslak projelerde atıl durumdaki şehir hatları vapurları, yeniden elden geçirilerek yüzen otopark haline getirilecekmiş. İşin garip tarafı ilk etapta 400 araç kapasiteli yüzen otopark devreye alınacak, daha sonra da kapasite artışına gidilecekmiş.


 


Yüzen oto parkta, 400 otomobilin park edeceği bir alan ve buna bağlı olarak kafeteryalar, dinlenme alanları, sanat galerileri de yer alacakmış. Ve bu otoparklar 24 saat hizmet vererek İstanbul’un otopark sorununa çözüm yaratacakmış. İfade edilen 400 araçlık park için, her araç başına, ara ulaşım ve giriş çıkış yolları ile ortalama 25 m2’lik bir alan hesabı ile toplam 10.000 m2 alan gerekli. Eğer diğer hizmet alanlarını da (Kafeteryalar,sanat galerileri,dinlenme alanları v.s) katacak olursak 12-15.bin m2 alan gerekir. Siz hiç 15 Bin m2’lik atıl bir şehir hatları vapuru gördünüz mü.? Bu nasıl bir açıklama, nasıl bir düzen.


 


Şeytanın bile aklına gelmeyecek bu kent rantlarının sömürülmesi için yaratılan bu mucize projeleri, kimler nasıl ortaya çıkarıyor?Düşünebiliyor musunuz? İstanbul’un en müstesna alanlarında Sirkeci, Kazlıçeşme, Üsküdar ve Harem’e yakın noktalarda yüzer otoparklar yer alacak. İstanbul’un yoğun trafik sıkışıklığının yaşandığı noktalarda vatandaşlar araçlarını bu otoparklara bırakarak, Marmaray’a binip istediği noktaya ulaşacakmış. Özellikle Marmaray’ın devreye girmesi, bu projenin uygulanmasının gereğini ortaya çıkarmış. Ne gariptir ki uzmanlar, Marmaray projesinde raylı sistem ile diğer ulaşım ağlarının entegrasyonunun olmadığı projenin taa başında belirtilmişti.


 


Şimdi bu sorunun çözümü adına ortaya konan projeye bakın. Projenin savunması yapılırken uygulandığı Japonya ve Kanada’dan örnekler verilmiş. Bu iki ülkenin, hele Japonya’nın kent yoğunlukları ve araç sayıları ile kent alanlarının oranlarına bakıldığında kaçınılmaz sonucu görmek mümkün. Ancak bir şart ile orada bu amaçla yaratılacak bir rant yok.Otopark fonksiyonu ile ticari fonksiyonun aynı alanda uygulanması hangi planlama kurallarında var.! Ama deniz üzerinde yaratılacak bu rantın, yağmanın, bu ve buna benzer çılgın projelerle yapıldığını da çok iyi görüyoruz.


Yapılacak bu uygulama ile raylı sistem ve deniz ulaşımına teşvik hedefleniyormuş. İstanbul’un yüzer otopark alanları olarak belirlenen yerlerin tamamı tarihi bölgeye kıyı olan SİT alanları.Buralarda değil 12 bin m2, bir m2’lik alana bile çivi çakamazsınız.Ama ne yazık ki tüm yasa ve yönetmelikler kurul kararlarına rağmen İstanbul’da ben yaptım oldu anlayışının bu kadar çılgınca bir proje ile devamı tartışmaya açılıyor.


 


Strasburg’da 18 Mart 1992’de Avrupa Konseyi yerel yönetimler konferansında otomobil ve ulaşımda tercihler ile ilgili sonuçta; yavaş ama kesin biçimde otomobil kentleri öldürmektedir. İkisi bir arada olamayacağından 2000’li yıllar otomobil yada kentten birini seçmenizi zorunlu kılacaktır. Daha yalın bir ifadeyle, Avrupa Kentsel Şartı önümüze iki seçenek koymaktadır; “Ya kent ya otomobil”Binlerce bilim adamının ortaya koyduğu bu gerçeğe rağmen bir Dünya kenti olan İstanbul’da tercihin neden otomobilden yana olduğu sorgulanmalıdır. İstanbul tüm değerleri ile yaşatılması gereken bir tarih ve kültür kentidir. Bu kentin kaderi, ona ihanet edecek hiçbir yöneticiye bırakılmamalıdır. Onlarında bu kenti yok etmeğe hakkı yoktur…!

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İstanbul, Sancaktepe'de
İstanbul, Sancaktepe'de "Mutluluk" Paneli
Adıyaman Valisi Abdullah Küçük Oldu, İlk Tebrik Fatih Keskinci'den Geldi
Adıyaman Valisi Abdullah Küçük Oldu, İlk Tebrik Fatih Keskinci'den Geldi
Bersez Kadın Sıra Gecesi Topluluğu'ndan Akbaba Haber Ajansı'na Ziyaret
Bersez Kadın Sıra Gecesi Topluluğu'ndan Akbaba Haber Ajansı'na Ziyaret
Güngören'de İki Acı Kayıp: Aynur Sayalgı ve Ayten Gürbüz Son Yolculuklarına Uğurlandı
Güngören'de İki Acı Kayıp: Aynur Sayalgı ve Ayten Gürbüz Son Yolculuklarına Uğurlandı
Son Haberler
Güngören Malatyalılar Derneğinden Vali Abdullah Küçük'e Tebrik Mesajı
Güngören Malatyalılar Derneğinden Vali Abdullah Küçük'e Tebrik...
İstanbul, Sancaktepe'de
İstanbul, Sancaktepe'de "Mutluluk" Paneli
Adıyaman Valisi Abdullah Küçük Oldu, İlk Tebrik Fatih Keskinci'den Geldi
Adıyaman Valisi Abdullah Küçük Oldu, İlk Tebrik Fatih Keskinci'den...
Bersez Kadın Sıra Gecesi Topluluğu'ndan Akbaba Haber Ajansı'na Ziyaret
Bersez Kadın Sıra Gecesi Topluluğu'ndan Akbaba Haber Ajansı'na Ziyaret
Güngören'de İki Acı Kayıp: Aynur Sayalgı ve Ayten Gürbüz Son Yolculuklarına Uğurlandı
Güngören'de İki Acı Kayıp: Aynur Sayalgı ve Ayten Gürbüz Son Yolculuklarına...
‘made İn Turkey’ Damgalı İlk Turkcell T40’lar Banttan çıktı
‘made İn Turkey’ Damgalı İlk Turkcell T40’lar Banttan çıktı

Ana Sayfa
ABONELERİMİZ
GENEL
YEREL HABERLER
POLİS-ADLİYE
İSTANBUL
GÜNCEL
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
EKONOMİ - İŞ DÜNYASI
EĞİTİM SAĞLIK
SPOR
Köşe Yazarları
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ABONELERİMİZ
  • GENEL
  • GÜNCEL
  • İSTANBUL
  • KÜLTÜR SANAT
  • POLİS-ADLİYE
  • SİYASET
  • YEREL HABERLER
  • Köşe Yazarları
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE VE REKLAM TARİFELERİ
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim