• Künye
  • İletişim
  • ABONE VE REKLAM TARİFELERİ
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • ABONELERİMİZ
  • GENEL
  • YEREL HABERLER
  • POLİS-ADLİYE
  • İSTANBUL
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT EKONOMİ - İŞ DÜNYASI EĞİTİM SAĞLIK SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. EĞİTİM SAĞLIK
  3. HPV Testinin Pozitif Çıkması Dünyanın Sonu Değil
EĞİTİM SAĞLIK
30 Ocak 2019 - 13:49
Güncelleme: 22 Eylül 2020 - 12:20

HPV Testinin Pozitif Çıkması Dünyanın Sonu Değil

EĞİTİM SAĞLIK
30 Ocak 2019 - 13:49
Güncelleme: 22 Eylül 2020 - 12:20
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
HPV Testinin Pozitif Çıkması Dünyanın Sonu Değil
Özel Asya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Hakan SEVEN  HPV testi ve sonuçları konusunda önemli bilgiler verdi.

 

Kadınlarda en sık görülen kanserler içerisinde 2.sırada bulunan rahim ağzı kanserlerinin taramasında kullanılan birinci basamak yöntemler HPV testi ve Smear testidir. Fakat HPV testiniz pozitif çıktığı zaman aklınızda en kötü senaryoları getirmenize ve geceyi uykusuz geçirmenize de gerek yoktur. Çünkü cinsel aktif olan kadınların hayatları boyunca bu virüsle karşılaşma ihtimalleri %60 ila %80 arasıdır. Bu nedenle pek çok kadında yaşamının bir döneminde bu test pozitif çıkacaktır. Fakat HPV testi pozitif çıkan kadınların aynı dönemde yapılan smear testlerinde smear sonucu negatif yani normal çıkanlarda HPV enfeksiyonunun iki yıl içerisinde %90 ila %95 oranında vücudun savunma sistemi tarafından ortadan kaldırılacağıdır. Bizim için sorun yaratan vücudun bu hastalığı yenemediği %4 ila %5 oranındaki hastalardır.

 

HPV virüsünün günümüzde bilinen 100 civarında alt tipi mevcut olup bunlardan yaklaşık 40 tanesi yüksek riskli kabul edilir. Ülkemizde en sık görülen yüksek riskli virüs tipleri sırasıyla TİP16, 18, 31, 33 ,35, 39, 45, 51, 52, 54, 56, 58…’dir. HPV testiniz pozitif çıktığında beraberinde mutlaka bir smear testi yaptırmanız ya da beraberinde kolposkopi yöntemi ile rahim ağzının incelenmesi en doğru yaklaşımdır. Eğer smear sonucunuz negatifse 6 ayda bir smear testi tekrarı ve en azından bir kez kolposkopik inceleme yeterlidir. Eğer smear testinizde anormal bir bulgu varsa (ASCUS, CIN1 CIN2 veya CIN3 gibi) mutlaka kolposkopik inceleme ve beraberinde biyopsi yapılması mevcut hastalığın hangi aşamada olduğunu gösterecektir. Hastalığınızın kolposkopi sonrası tanısı ASCUS olması halinde iki yıl içerisinde bu bulgunun normalleşme olasılığı %90-95 civarıdır. Kolposkopi sonucunun CIN1 olarak teyit edilmesi durumunda iki yıllık takipte normalleşme olasılığı %60-70 civarında olup bu bulgunun da ileri bir tedavi ihtiyacı olmayıp takibi yeterlidir. Eğer sonucunuz CIN2 veya CIN3 çıkmışsa hekiminiz tarafından size en uygun tedavi şekli önerilecektir. Genellikle bu tedavi Konizasyon denilen ve rahim ağzının bir bölümünün alınması ile gerçekleştirilen küçük bir operasyondur. Yapılan bir araştırmada tamamı CIN3 tanısı almış olan hastalara uygun bir şekilde yapılan Konizasyon işlemi neticesinde 18 yıl boyunda hastalar takip edilmiş ve %99.7’sinde tekrarlama olasılığı görülmemiştir.

 

Tüm bu anlattıklarından sonra HPV testinizin pozitif çıkması geceyi uykusuz geçirmenize neden olmasın ancak sabah doktorunuza muayene olmayı da ihmal etmeyin.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
LGS'de Malatya'nın Gururu
LGS'de Malatya'nın Gururu "Hamza İncebay""
Malatya'da Eğitimin Yeni Adresi
Malatya'da Eğitimin Yeni Adresi "FMT Akademi Kapılarını Açtı"
"Beyin Cerrahisinin Başarısıyla Hipofiz Tümörünü Yenerek Sağlığına Kavuştu"
Güngören Yahya Çavuş İlkokulu’da Minik Yazarlar Hikaye Yazdılar
Güngören Yahya Çavuş İlkokulu’da Minik Yazarlar Hikaye Yazdılar
Son Haberler
Saniye Palazoğlu Dualarla Ebediyete Uğurlandı
Saniye Palazoğlu Dualarla Ebediyete Uğurlandı
LGS'de Malatya'nın Gururu
LGS'de Malatya'nın Gururu "Hamza İncebay""
İsa Özayaşlıol Güngören Nufus Müdürü  Olarak Göreve Başladı
İsa Özayaşlıol Güngören Nufus Müdürü  Olarak Göreve Başladı
Umre ve Turizm Dünyasının Nabzı İstanbul'da Attı
Umre ve Turizm Dünyasının Nabzı İstanbul'da Attı
Umre ve Turizm Dünyasının Nabzı İstanbul'da Attı
Umre ve Turizm Dünyasının Nabzı İstanbul'da Attı
Afşin Belediyesine İki Ödül
Afşin Belediyesine İki Ödül

Ana Sayfa
ABONELERİMİZ
GENEL
YEREL HABERLER
POLİS-ADLİYE
İSTANBUL
GÜNCEL
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
EKONOMİ - İŞ DÜNYASI
EĞİTİM SAĞLIK
SPOR
Köşe Yazarları
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ABONELERİMİZ
  • GENEL
  • GÜNCEL
  • İSTANBUL
  • KÜLTÜR SANAT
  • POLİS-ADLİYE
  • SİYASET
  • YEREL HABERLER
  • Köşe Yazarları
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE VE REKLAM TARİFELERİ
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim