• Künye
  • İletişim
  • ABONE VE REKLAM TARİFELERİ
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • ABONELERİMİZ
  • GENEL
  • YEREL HABERLER
  • POLİS-ADLİYE
  • İSTANBUL
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT EKONOMİ - İŞ DÜNYASI EĞİTİM SAĞLIK SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Denizli
  3. Denizli'de Deprem Hazırlıklarına Hız Verilmeli
Denizli
19 Ağustos 2014 - 18:03

Denizli'de Deprem Hazırlıklarına Hız Verilmeli

AHA DENİZLİ- (DEİM) Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği üyesi, İnşaat Yüksek Müh. Erdem Aydın, her 17 Ağustos’ta Deprem’i hatırladığımızı dile getirerek, bölgemizde her an çeşitli büyüklüklerde depremlerin olabileceğine dikkat çekti.

Denizli
19 Ağustos 2014 - 18:03
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Denizli’de Deprem Hazırlıklarına Hız Verilmeli
 Bu yüzden hazırlıklı olmamız gerektiğini, her geçen günün kayıp olduğunu söyledi.

Aydın, Denizli’de eski şehir diye adlandırılan bölgelerde çok sayıda eski bina bulunduğunu ve bu binaların, depremsellik açısından büyük riskleri de beraberinde getirdiğini ileri sürdü.

“Deprem öldürmez, çürük yapılaşma öldürür, yanlış yapılaşma öldürür, yerine uygun şekilde yapılmayan yapı öldürür. Burada sorumluluk kime düşüyor, bu yapıların yapılmasına izin verenlere düşüyor, müteahhitlere düşüyor, yerel yönetimlere, kanunlar ve imar kanunları ile bunları bir araya getiren hükümetlere düşüyor. 17 Ağustos bize gösterdi ki yanlış yere, yanlış zemine ve yanlış yapılan yapılar çok sayıda can kaybına sebep olabiliyor.”dedi.

ESKİ YAPI STOKLARI BÜYÜK RİSK İÇERİYOR

Aydın, Denizli’nin 1. derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak;

“Denizlimizin böyle bir depreme hazırlıklı olmadığını düşünüyorum. Geçmiş yapı stokuyla düşünüyorum. Yeni yapılaşan yeni yapıların bulunduğu, Yenişehir, Servergazi gibi şehrin farklı zeminin sağlam bölgelerinde ki yeni denetimli ve sağlam, sağlıklı yapılar var. Ama geçmişe baktığımızda Eskişehir dediğimiz, Çınardır, Bayramyeridir o havzada eski şehir mevkiinde riskli yapıların olduğu gündemde ve aşikar.”dedi.

Aydın konuyla ilgili sözlerine şöyle devam etti. Kentsel dönüşüm diye bir kavramımız var. Aslında depremsellik ile kentsel dönüşüm birbirini bütünlemektedir. Eski yapıların depreme dayanıklı yapılara dönüştürülmesidir. Şeklinde konuştu.

 

TÜRK USULÜ KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşümün bir an önce, doğru bir biçimde hayata geçirilmesini isteyerek,

”Yalnız biz kentsel dönüşümü de Türk usulü uyguluyoruz.”dedi.

Konuşmasına şöyle devam etti.

“Mahalle arasındaki 115 m2 bir arsa üzerindeki, 90 m2 lik ahşap, kerpiç binaları yıkarak, yerine 90 m2 lik beton binalar yapıyoruz. Bu kentsel dönüşüm değil, bina dönüşümüdür. Aynı çıkmaz sokaklar, aynı itfaiye giremeyen sokaklar, aynı ambulansın zorlanarak gireceği sokaklar, park yeri olmayan sokaklar zemini sağlam olmayan mekanlara sadece binaları yenileyerek, kentsel yenilik oluyor bu, kentsel dönüşüm olmuyor. Niyetler güzel,  amaçlar güzel ama yine bir Türk İşi uygulama yapıyoruz.” Dedi.

 

Bu uygulama yerine ada, bölge bazında projelendirme ile 100-300-500 konutlu ve yeşil alanlar ve çeşitli sosyal alanların olabileceği çalışmalar yapılması ile amaca ulaşılabilineceğini söyledi. Kentsel dönüşüm deyince bunun anlaşılması gerektiğini de vurgulayan Aydın, sözlerine şöyle devam etti.

“Deprem dedik, kentsel dönüşüm dedik, bunu yapacak müteahhit sorunu ortaya çıkıyor. Müteahhitlerimiz ne derece donanımlı, bilgili, meslek erbabı “dedi.

 BİNA YAPMAK BASİT OLMAMALI

Ayrıca, meslek kriterlerinin olmayışının sorunlar yarattığını da dile getirerek,

“Siz 100  tane dananızı ve düvenizi satıp gelip müteahhitlik yapabiliyorsunuz ve yaptığınız binada, onlarca yüzlerce can 50 sene yaşamak zorunda kalıyor. Bu iş bu kadar basit olmamalı, denetimler, projeler her şey var ama, sonuçta Dünya standartlarına bakmak lazım. AB , Amerika gibi ülkelerde nasıl uygulanıyor bakmak lazım, kaç tane müteahhit firmanın bünyesinde kadrolu inşaat mühendisi var bakılmalı, bunun bir istatistiğinin çıkarılması lazım. Yani işi hakkıyla yapan veya yapmayanın ayrılması lazım  ki, depremsellik, kentsel dönüşüm, müteahhitlik bunlar hepsi birbirine bağlı kavramlar” dedi.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM’ÜN ÖNÜ AÇILMALI

Denizli özelinde, emsal artışı sisteminin uygulanmayışı nedeni ile kentsel dönüşümün başarısızlığa uğradığını savunan Aydın,

“100 bağımsız binanın kentsel dönüşüme verilebilmesi için, bir müteahhit’in alıp o binayı yıkıp,  100 bağımsız bölüme gerekirse her birine birer daire ama kendisinin de o binayı finanse edecek kadar daire kazanması gerekiyor. Denizli özelinde emsal artışı olmadığı için izin verilmediği için, kentsel dönüşüm uygulanamaz nitelikte. “dedi.

Sistemi bu çıkmazdan kurtarmak için çözüm üretilmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü.

Örneğin, Denizli’de İstiklal Caddesinde bulunan eski yapıların terk edilmesini ele alırsak;

Mülk sahipleri zemini daha sağlam, ekonomik arsaların bulunduğu çeşitli semtlere konutlar inşa edilmek suretiyle, hem dairelerine karşılık birer daire sahibi olurlar , hem de terk edilen alanlar belediyeler tarafından çeşitli şekillerde değerlendirilebilir, müteahhitler de kazanacakları için olaya sahip çıkarlar. Şeklinde konuştu.     
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
19 Yaşındaki Utku Kendi Canına Kıydı!
19 Yaşındaki Utku Kendi Canına Kıydı!
18 Yaşındaki Ali Kendi Canına Kıydı!
18 Yaşındaki Ali Kendi Canına Kıydı!
Feci Kaza Minik Ece'nin Yaşamını Elinden Aldı!
Feci Kaza Minik Ece'nin Yaşamını Elinden Aldı!
Feci kazada Emre Kapçı genç yaşta hayatını kaybetti!
Feci kazada Emre Kapçı genç yaşta hayatını kaybetti!
Son Haberler
Adıyaman Valisi Abdullah Küçük Oldu, İlk Tebrik Fatih Keskinci'den Geldi
Adıyaman Valisi Abdullah Küçük Oldu, İlk Tebrik Fatih Keskinci'den...
Bersez Kadın Sıra Gecesi Topluluğu'ndan Akbaba Haber Ajansı'na Ziyaret
Bersez Kadın Sıra Gecesi Topluluğu'ndan Akbaba Haber Ajansı'na Ziyaret
Güngören'de İki Acı Kayıp: Aynur Sayalgı ve Ayten Gürbüz Son Yolculuklarına Uğurlandı
Güngören'de İki Acı Kayıp: Aynur Sayalgı ve Ayten Gürbüz Son Yolculuklarına...
İstesob Başkanı Mesut Şengün'e Güngören'de Tam Destek
İstesob Başkanı Mesut Şengün'e Güngören'de Tam Destek
"İş Adamı Mahmut Çalık Son Yolculuğuna Uğurlandı"
Günde 52 TL’ye 150 Bin TL Değerinde Ev
Günde 52 TL’ye 150 Bin TL Değerinde Ev

Ana Sayfa
ABONELERİMİZ
GENEL
YEREL HABERLER
POLİS-ADLİYE
İSTANBUL
GÜNCEL
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
EKONOMİ - İŞ DÜNYASI
EĞİTİM SAĞLIK
SPOR
Köşe Yazarları
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ABONELERİMİZ
  • GENEL
  • GÜNCEL
  • İSTANBUL
  • KÜLTÜR SANAT
  • POLİS-ADLİYE
  • SİYASET
  • YEREL HABERLER
  • Köşe Yazarları
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE VE REKLAM TARİFELERİ
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim