Yeni Ev Tasarımı ve Yeni Ev Dekorasyon Fikirleri

Günümüz modern mimari tasarımında estetik kaygılarla beraber dikkate alınması gereken önemli detaylar var.

Ergonomik kullanım bunların en önemlisi. Hatta estetik tasarımla beraber göz önünde bulundurulması gereken önemli bir odaklanma noktası da ergonomi kuralları. Ergonomi dediğimizde insanın hem fiziksel hem de psikolojik durumu akla gelir. İşte insanın bu iki durumundan hareketle ergonomik kurallar bütünü oluşturulmuştur ki bu insan sağlığını doğrudan ilgilendiren kurallardır aynı zamanda. Basit bir sandalye tasarımında bile bu kurallar dikkate alınmak durumundadır. Çünkü insanın fiziksel bütünlüğü içerisinde omurgada meydana gelen hastalıkların çoğu bu basit görünen durumla doğrudan ilişkilidir.

Basit bir sandalyede bile ergonomi açısından dikkat edilmesi gereken bir çok nokta varken insan hayatının neredeyse tamamına yakın zamanının geçtiği, oturduğu, yattığı, çalıştığı yapı tasarımında konunun önem derecesini hesap etmek gerekir.İnsan sağlığını etkileyen bu durumun dikkate alınarak hazırlandığı tasarımlar hem tercih açısından hem kullanım açısından oldukça değerli. Tasarımda ergonomiyi sağlayabilmek yapı modelinin vereceği avantajlarla daha da kolay kılınabilir. Prefabrik yapı sistemi bunlardan biri. Bu modelle hazırlanan prefabrik ev tasarımları kullanım ergonomisi için büyük kolaylık. Yapı modelinde çelik sistemin sağladığı avantajla tasarımı sınırlayan kolon ve kiriş genişliklerinin bulunmaması ev tasarımcılarının işini kolaylaştırarak son derece kullanışla konutların hazırlanmasına önemli katkı sağlıyor. Sektörün daha farklı konsepte ürettiği konteyner modeline de ayrıca değineceğiz.

 

Klasik mimarideki betonarme binalarda yapı güvenliğini sağlama adına zorunlu vazgeçilmesi mümkün olmayan devasa kalınlıkta kolonlar, geçiş alanlarında tasarımı sınırlayan kiriş bağlantı çıkıntıları, yine tuğla kullanımıyla oluşan kalın duvarlar evin tasarımını daraltma adına direk etkileyen durumlar. Oysa prefabrik yapı tarzında bu tür tasarımı sınırlayıcı, mekanı daraltıcı etkenlerle karşılaşılmaz. Bu da tasarımcılara daha özgün ev konseptleri üzerinde rahatça çalışma adına özgürlük alanları açıyor.Gerek bireysel konut tercihlerinde gerekse toplu konut projelerinde karar verilecek yapı seçimlerinde prefabrik ev tasarımın ergonomi kurallarına uygunluğu açısından son derece isabetli tercih olacağını vurgulayabiliriz. Prefabrik ev maksimum genişlikte ferah mekanları özel tasarımlarla insanlığın kullanımına sunma açısından son derece elverişli. Bu noktada insan odaklı düşündüğünüzde sağlık açısından insana katacağı artı değeri de belirtmek gerekir. Dar, basık, sıkıcı ev tasarımlarının kullanımda insan fizyolojisine zarar vereceği, onu adeta daraltacağı kuşkusuz. Bu durumun fiziki yapıda oluşacak sağlık sorunların yanına psikolojik rahatsızlıkları da ekleyecek. Sonuçta telafisi mümkün olmayan sağlık sorunlarına neden oluşturacak.

Aynı tasarım avantajı yukarıda zikrettiğimiz konteyner modeli için de geçerli. Yeni nesil teknolojilerle üretilen bu modelde de kullanım ergonomisi ön planda. Ferah mekan bütünlüğündeki tasarım aramalarında maksimum genişlikte ferah ortamlar için belki de ilk tercih edilebilecek modeller arasında. Sandviç panel duvar sisteminin verdiği avantajla çok daha ince duvar kalınlığıyla daha fazla yalıtım imkanı sunan bu model tasarımcıların dar mekanları ferahlatmasına önemli katkı sağlıyor. Çatıda da aynı sandviç panel sistemi uygulanıyor.