Nasa'ya Giden En Genç Adam; Yağız Efe Karadayı

Yağız Efe Karadayı; İEEE Koç Üniversitesi'nin düzenlediği ve dünyada aynı anda yapılan NASA Space App Challenge yarışmasında üniversite statüsünde birinci olan tek ortaokul öğrencisi oldu.

Koç Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde son sınıf öğrencisi olan takım arkadaşı Ahmet Serhat Kırıcı ile yaptıkları proje; ülkemizi temsilen 4 Mayıs 2017 tarihinde NASA'ya gönderildi.

Yarışmaya kendisi başvuran altıncı sınıf öğrencisi Yağız Efe Karadayı’nın “Migration of Wood Storks” adı ile Türkiye'de People's Choices kategorisinde birinci olması herkes tarafından takdir topladı. Projede hedeflenen konu; kıtalararası göç eden kuşların bu göç sırasında sürdürdükleri yaşamsal fonksiyonlarını bir datada toplayan mobil bir yazılım ve bu yazılımı NASA ve diğer kuruluşlarda kullanılmasıydı.

Üniversite öğrencilerinin yanı sıra yarışmayı takip eden General Elektric, IBM ve Microsoft yöneticileri de Yağız Efe Karadayı'nın daha ortaokul çağında kodlama yapabiliyor olmasını ve yaptıkları projenin, NASA'nın 200 milyon dolarlık projesine büyük katkı sağlamasını yürekten tebrik etti. Proje tüm jürinin takdirini topladı. Nasa Space App Challenge yarışmasından birinci olan ortaokul çağındaki YağızEfe Karadayı;  yazılım ve robotik konusundaki bilgisini üniversite ve teknolji klüplerindeki büyüklerini geride bırakması  herkezi şaşkınlığa uğrattı.

Nasa'ya Türkiye 'den giden en genç yarışmacı

Ülkemizde ve dünyada aynı zaman diliminde başlayan, Nasa Space Apps Challenge yarışması bu yıl Koç Üniversitesi öncülüğünde gerçekleşti. 29-30 Nisan arası yaklaşık 30 saat kesintisiz süren challenge ülkemizdeki 20 çeşitli üniversitelerden katılan yarışmacilarla heyecan dolu 2 gün yaşandı.

Nasa Global’de yarışmaya hak kazanan Yağız Efe Karadayı’ Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan kutladı.

Bu kapsamda 4-7 mayıs günü yapılan  İstanbul Gençlik  Festivaline davet edilen Yağız Efe Karadayı’yı Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayip Erdoğan ve değerli eşleri  Emine Erdoğan ziyaret etti ve  Selçuk Bayraktar ile  çalışmasını tavsiye etmesi ve ülke olarak her zaman yanında olacağını belirtti.

Anne ve babanın 6 yaşındaki kızlarınında kod yazdığını söylemesi ile; ‘’Herkeze 3 derken size 5 diyorum, sizde genetik kod sağlam ‘’demesi salonu kahkahalarla boğdu.

Sayın Bayraktar'ın yerli projenin yapılması vurgusu

Selçuk bayraktar ve Sümeyye Erdoğan Bayraktar beraber yağız Efe Karadayı’nın yanına gelerek projenin Türkiye için hazırlayıp hazırlayamayacağını sorması ve kendisisnin imkan verilirse yapabileceğini söylemsi ile  BAYKAR firmasının herzaman yanında olduğunu ve kendisinin memnuniyetini belirtmesi, genç kardeşimizi çok mutlu etti.