Muhtarların başı belada!

AHA İSTANBUL - Muhtarlara ödenen belediye yardımları kesilmesi bir tarafa ödenenler de geri isteniyor.

Muhtarlara sağlanan belediye tarafından yapılan nakdi yardımlar muhtarların başlarına bela oldu. Sayıştay'ın denetimlerinde muhtarlara yapılan yardımın nakdi olarak yapılamıyacağı tespit edilip Bahçelievler belediyesi'ne 132 bin lira zimmet çıkınca meclisde ödeneğe imza atan   eski başkan Osman Develioğlu ve meclis üyelerinden   paraları talep ediliyor. Konuyla ilgili acıklama yapan Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selami Aykut "Meclis üyelerimizin mağdur olmasını istemiyoruz!

Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selami Aykut, 2018 yılında Bahçelievler Belediyesinin muhtarlara yaptığı nakdi yardımla ile ilgili bir açıklama yaptı.  

Aykut, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ‘Sanıştay’ın mahkeme kararı ile Bahçelievler belediyemizin 2018 yılında bizlere yaptığı nakdi yardımın eski belediye başkanı Osman Develioğlu ve belediye meclis üyelerinden geri talep etmesi bizleri derinden üzmüştür. Malum muhtarlar asgari ücret ödenek almaktadır. Muhtarlık binalarının ve evlerinin giderleri almış oldukları maaştan karşılamaktadır.

5490 adrese dayalı kayıt sistemi çıktıktan sonra muhtarların gelirleri düşmüştür. İstanbul’un tüm ilçelerindeki mahallelerin nüfusları, Türkiye’nin diğer illeriyle kıyaslandığında büyüktür. Muhtarın daha iyi hizmet edebilmesi için muhtarlıklarda bir personele ihtiyacı vardır. Bir personelin giderini,  muhtarların almış oldukları maaşla karşılamaları zordur. Bu durumu düzeltebilmek için belediyeler, muhtarlara belediye meclis kararıyla nakdi yardımda bulunmuştur. Belediyeler kanununda ise muhtarlara ayni ve diğer yardım yapılabilir ifadeleri yer almaktadır. Yani nakit yardımda bulunur ibaresi yok. Örneğin, spor kulüplerine nakdi yardım yapılabilir ifadesi bulunmaktadır. Bizlerde spor kulüplerinin kategorisinde yer almak istiyoruz. Bizler bir yönü ile devleti, bir yönü ile halkı temsil eden kişileriz. Meslektaşlarıma yapılan yardımların belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinden geri alınmasını doğru bulmuyoruz. Aslın da yaşananlar genel bir sorundur. Benzeri duruma İstanbul’un diğer ilçelerinde de rastlamak mümkündür. Soruna köklü bir çözüm bulunması gerektiğine inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan bu konuda destek bekliyoruz. Bu durumun biran önce düzeltilmesi en büyük arzumuz. Ayrıca her daim belediye başkanımız ve belediye meclis üyelerimizin yanında yer alacağız.’

Selami AYKUT

TÜMFED Başkanı