"Manisa, tarımın ve sanayinin merkezi"

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Manisa İş Dünyası Müşterek İstişare Toplantısı'na katıldı.​ Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Şehzadeler şehri Manisa'ya 19'uncu ziyaretini gerçekleştirdiğini belirtti.

Manisa’nın marka şehirlerden bir tanesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Bunun sebebi birlik ve beraberlik. Manisa, tarihimizin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Fatih’ten, Kanuni’den, III. Selim’den, III. Murad’ın bulunduğu döneme kadar şehzadelerin yetiştiği şehir. Evliya Çelebi Manisalılar için; ‘Manisalılar sanat ehlidir, kanaat ehlidir, ibadet ehlidir, 4. olarak da ziyaret ehlidir’ diyor” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, Manisa’nın tarımın ve sanayinin merkezi olduğunu vurgulayarak, “Manisa, dünyada tek noktada en fazla beyaz eşya ve televizyon üretilen yer. Manisa, sanayi 4.0’a geçen ilk illerden biri olmak için de çalışıyor. 2017’de ihracatta Ege Bölgesinde İzmir’den sonra 2. Sırada. Türkiye’nin kuru üzüm üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını Manisa yapıyor. Zeytinyağı ve zeytinde Manisa yine Türkiye’deki en önemli illerimizden bir tanesi. UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmış Manisa mesir macunumuz var” ifadelerini kullandı.

 

TOBB Başkanı, Manisa’nın sadece sanayide ve tarımda değil sağlık turizminde de müthiş potansiyeli olduğunu söyledi.

Manisa’nın, jeotermal enerjideki kurulu gücüyle üçüncü sırada olduğunu, Sabuncubeli Tüneli’nin açılmasıyla İzmir’e de daha hızlı ulaşılacağını vurguladı.

Manisa’nın ekonomik rakamlarına değinen Hisarcıklıoğlu, “2017’de faal işyeri sayısı yüzde 8, çalışan sayısı yüzde 11 ve ihracat yüzde 38 artmış. Türkiye ortalamasının üstünde artmış. İSO 500 listesinde Manisa’da üretim yapan 24 sanayi kuruluşumuz var” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası’nın Akredite Oda-Borsa olduğunu, üyelerine 5 yıldızlı hizmet sunduklarını anlattı.

Manisa TSO ve TB’de İŞKUR hizmet noktasının da faaliyet gösterdiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Manisa’daki ve çevre illerdeki Odalarımızın da desteği ile Savunma sanayi kümesi kuruluyor. Borsamız, Manisa Sultaniye Üzümünün coğrafi işaretli ürün olarak tescil ettiriyor. Bakın bunlar hep vizyon işidir. Odam ve Borsam Manisa’nın geleceğine yatırım yapıyor” dedi. 

Oda ve borsalardaki yenilikleri anlatan Hisarcıklıoğlu, Odalarda dijital dönüşüme geçtiklerini, artık online oda haline geldiklerini ve şirket kuruluşlarında da Odaların Tek Durak Ofis olduğunu, tüm kuruluş işlemlerinin Odalarda yapılacağını söyledi.

Ürün İhtisas Borsası’nın kurulumunu da tamamlamak üzere olduklarına dikkat çeken TOBB Başkanı, “Ürün İhtisas Borsası’nın temelini de lisanslı depolarımız oluşturuyor. Lisanslı depodan aldığınız ürün senetlerini, Ürün İhtisas Borsası’nda alıp, satabileceksiniz. Tıpkı Borsa İstanbul gibi. Bu da emtia borsası. Ürün İhtisas Borsasıyla birlikte artık tarım ve hayvancılık ürünlerinin fiyatları ülkemizde belirlenecek” dedi.

HABER:KUBİLAY ŞENBAY