Litvanya'da "Âşık Bektaş Kaymaz ve Anadolu'dan Ezgiler" rüzgarı esti

AHA - Malatya Halk edebiyatının üstadı Arguvanlı Âşık Bektaş Kaymaz'ın ezgileri ve eserleri Litvanya sanat severleriyle buluştu.

Düzce Üniversitesi Sanat Fakültesi Müzik Bölümü Dr Öğretim Üyesi Müslüm Akdemir, Litvanya Vilnius Üniversitesi'nin daveti üzerine Üniversitenin 440. Kuruluş yıldönümünü nedeniyle 04.04.2019 tarihinde Filoloji Fakültesi Türkoloji Bölümünde, Halk Edebiyatımızın önemli kaynağını oluşturan Âşıklık Geleneğinin Cumhuriyet Dönemi Temsilcilerinden biri olan 1913-1978 yılları arasında yaşamış, Malatya- Arguvanlı Âşık Bektaş Kaymaz'ın ; "Hayatı ve Eserleri"ni bölüm öğretim üyeleri ve öğrencilerine anlatarak; 

Âşık Bektaş Kaymaz'ın ve Anadolu'nun yedi bölgesinden oluşturduğu repertuarındaki ezgileri bağlamasıyla çalıp söyleme geleneği ile seslendiren Dr Müslüm Akdemir, dinleyicilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Ayrıca öğrenciler Âşık Bektaş'ın "Aşağıdan Gelir Omuz Omuza, Çiğdem de Karışmış Güle Nergize" adlı eserini hep bir ağızdan seslendirdiler. 

Proğram sonunda Dr. Müslüm Akdemir, Âşık Bektaş Kaymaz'ın Hayatı ve Eserleri "Anadolunun Yoksul Ve Kıraç Toprakları Arguvandan" adlı yayınlanmış bulunan kitabını Türkoloji Bölümü adına Doç. Dr Galina Miskiniene'ye ve Litvanya Üniversitesi Kütüphanesi adına ise Öğretim Üyesi Natela Statkiene' ye takdim etti ve davetlerinden dolayı Üniversite yetkililerine teşekkür etti.