"Kapınızı 'Sağlam' Kilitleyin"

AHA İSTANBUL-İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü (TDP) personeli İstanbul genelinde mahalle sakinlerini evden hırsızlığa karşı bilgilendirip el broşürü dağıttı

Hırsızlar için kapı önünde ki paspasların ve ayakkabıların bile fırsat olduğuna dikkat çeken polisler: “Vatandaşlarımız alacakları önlemlerle kapılarını sağlam kilitlemiş olacaklar.”

 

“MAHALLE SAKİNLERİ BİLGİLENDİRİLDİ”

Vatandaşın istek ve şikâyetlerinin tespiti ile sorunların çözümüne yönelik halkın katılımının sağlanması amacıyla "Mahalle Toplantıları" gerçekleştiren İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü (TDP), mahalle muhtarlarına ve sakinlerine evden hırsızlık konusunu anlattı. Polisler, vatandaşların alabilecekleri basit önlemlerle evlerini hırsızlardan koruyabileceklerini ifade ettiler.

 

“YARIM SAATTE BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN”

Toplum Destekli Polisler, kaçıncı katta ya da hangi konumda olursa olsun, her ev ve iş yerinin hırsızların hedefi olabileceğine dikkat çekerek, alınması gereken önlemlerle ilgili şu bilgileri verdiler:

“Mekânlara yönelik hırsızlık olaylarının büyük çoğunluğu kapıdan izinsiz girişler şeklinde gerçekleşiyor. Bu nedenle, kişi mekânda bulunulmadığı sürece dış kapıların mutlaka kilitli olması ilk şart. Kişi, evini ya da iş yerini kısa bir süreliğine terk edecek olsa bile kapısını mutlaka kilitlemeli. Yarım saatliğine komşuya kadar gidip geleceğim, bir şey olmaz diye düşünmemeli. İçeride kimsenin olmadığını anlayan hırsızlar, çok kısa bir süre içinde eve girip çıkabilirler. Sadece dış kapının değil, varsa balkon ve teras kapılarının da sağlamlıkları ve içeriden kilitlenebiliyor olmaları da aynı derecede önem taşıyor.”      

 

“AYAKKABILARINIZI KAPI ÖNLERİNDE BIRAKMAYIN”

Evin önünde bulunan ayakkabıların bile hısızlar için fırsat olduğunu söyleyen polis, hırsızların kapının önünde bulunan ayakkabıların içine taş vb. gibi maddeler koyduklarını belirterek, aynı şekilde birkaç gün sonra yeniden gelerek ayakkabının içine bakarak taşların yerinde olduğunu gördüklerinde evde kimsenin olmadığı düşüncesiyle hırsızlık teşebbüsünde bulunuyorlar.

 

“KİLİTLERİNİZİ DEĞİŞTİRİN”

Vatandaşların almaları gereken önlemeleri sıralayan polisler, önemli noktaları ise şöyle sıraldılar;

“Dış kapınızın her zaman kilitli olduğundan emin olun.  Balkon ve teras kapılarınızın içeriden kilitlenebilir olmasına dikkat edin. Delinme olanağı olmayan emniyetli kilit göbekleri kullanın. Evde çalışan ve kapının anahtarını kullanan hizmetli kişiler işten ayrıldığında kilitlerini değiştirin. Tatile çıkarken posta kutunuzun anahtarını güvendiğiniz bir komşuya teslim ederek fatura ve zarf birikmesini engelleyin. Kapıda zincir ve emniyet kilidi bulundurun. Kapı anahtarınızı paspas altı, ayakkabı içi, elektrik ve su saati gibi akla gelebilecek yerlere saklamayın. Ev civarında dolaşan şüpheli kişiler görüldüğünde ise 155 polis imdat hattına hemen bilgi verin.”dediler.