Güzel Bir Gün Geçirmenin Sırrı: Kaliteli Uyku

Sabah uyandığınızda güzel ve zinde bir gün geçirmek istiyorsanız bunun yolu kaliteli bir uykudan geçiyor

Sabahları uyandığınızda yorgun kalkıyorsanız, gün içerisinde bitkin düşüp uyku nöbetine diriyorsanız o zaman, uykunuzun kalitesinde düşüklük var demektir.

Avrasya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Galip Arda Pelen; sağlıklı uykunun önemine değinerek, uyku apnesinin tedavi yöntemlerini sizlerle paylaşıyor. 

Sağlıklı bir uyku; fiziksel, duygusal, zihinsel ve sağlığımız için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Galip Arda Pelen, Düzenli ve sağlıklı uyuyamayan kişilerin yaşam kalitesinin düştüğünü belirtiyor.

Uyku kalitenizi etkileyecek uyku apnesine geçit vermeyin!

Uyku apnesi nedir?

Uyku apnesi, horlama ve uykuda solunum durması olarak tanımlanıyor. Eğer uyku sırasında horlama ile birlikte nefesiniz 10 saniye ve üzeri sürede duruyorsa bu durum uyku apnesine işaret ediyor olabilir. Uyku esnasında nefesin durması ve yüzeysel hale gelmesi anlamına gelen uyku apnesi gece boyunca defalarca tekrarlayabilir.

Uyku apnesinin nedenleri;

Uyku apnesinin nedeni, boğazdaki kasların havanın geçeceği alanı kapatacak şekilde gevşemesidir. Üst solunum yolundaki darlıklar çocukluktan itibaren, solunum yolunun yıpranmasına sebep olabilir ve bu da uyku apne sendromuna neden olabilir.

Uyku apnesinin belirtileri;


Horlama

Uykuda nefes kesilmesi

Sabah yorgunluğu

Sabah baş ağrısı

Gün içinde uyuklama isteği

Dikkati toplama bozukluğu

Sosyal hayatın etkilenmesi

İşte başarısızlık

Trafik kazalarında artış

Kalp sorunları ve hipertansiyon

Gastroözofageal ve larengofarengeal reflü

Cinsel isteksizlik olarak kendini göstermektedir.

Ayrıca baş ağrısı, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, depresyon, sabah dinç uyanamama ve aşırı derecede uykulu olmak ve yorgunluk hali ise uyku apnesinin gündüz gözlenebilen belirtileri arasındadır.


Peki, uyku apnesi teşhisi nasıl konur?

Hastadan ayrıntılı bir şikayet öyküsü alınır. Daha sonra hava yolunu daraltacak bir rahatsızlık olup olmadığını anlamak için (burunda kıkırdak- kemik eğriliği, konka hipertrofisi, geniz eti, nazal polip olup olmadığı, ağız boşluğunda küçük dilin büyüklüğü, yumuşak damağın pozisyonu, bademciklerin, dil kökünün durumu) mutlaka değerlendirilmelidir.

Nasıl bir tedavi yöntemi izlenir?

Uyku apnesinin tedavisi hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterir. Fakat uyku apnesinde öncelikle cerrahi dışı tedaviler önerilmektedir. Bu nedenle tedavide ilk olarak halk arasında maske olarak bilinen CPAP cihazlarını önerilir. Apne sırasında solunum yollarında oluşan tıkanma nedeniyle tıkanan bölgedeki hava akımını sağlamak gerekir. Bu cihaz, odadaki havayı basınçlı bir şekilde burundan üst solunum yollarına üfleyerek, sürekli bir hava akımı sağlar.