Fatma Betül Sayan Kaya Açıkladı; Evlat Edinmede Yaş Sınırı Kalkacak Mı?

Evlat edinme ile ilgili devrim niteliğinde bir çalışmaya imza atan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya en çok karşılaşılan 40 yaş sınırını kaldıracaklarını açıkladı.

Yapılan açıklamayı yerinde bulan vatandaşlar, “Genel itibariyle bakıldığında evlat sahibi olmak isteyen aileler çocuksuz, sıcak bir yuva, kucak bekleyen çocuklar da ailesiz kalıyor. Dinimizde de yetimin, öksüzün hakkını gözetmemiz istenir bunu da en iyi evlat edinme ile sevgimizi ve yuvamızı açarak yapabiliriz. Bu yüzden çocuklar ve aileler aleyhine işleyen yaş sınırının kaldırılmasını yürekten destekliyoruz.” dedi

Geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya bir devrim niteliğinde adım attı. Buna göre Kaya “Evlat edinmede sert bir kural olan 40 yaş sınırını kaldırıyoruz.” dedi. Bu engelin kalkmasıyla birlikte artık 40 yaş üzerindeki kişiler de çocuk sahibi olabilecek.   Yalnız bu uygulamada sıkı bir inceleme yapılacağının altını çizen Kaya konuyla ilgili bir takım soru işaretlerine açıklık getirecek şu açıklamalarda bulundu: “40 yaş üzerindeki kişilerin ‘acaba yaşlanınca kendilerine bakması için mi çocuk istiyorlar’ gibi bir soru kafaları kurcalıyordu. Ancak bu düşüncenin pek doğru olmadığına kanaat getirdik. Bundan böyle sosyal incelemeyle karar vereceğiz. 42 yaşındaki biri bebek istiyor alamıyordu. Hâlbuki bazı insanlar 45 yaşına kadar bekliyor ancak çocuk sahibi olamıyor. Ama belki çocuğa çok iyi bir aile olacaklar. Öncelikle koruyucu aileyle, kişilerin çocuğa bakıp bakamayacaklarını iyi bir aile olup olamayacaklarını da görmek istiyoruz. Çok büyük bir hayır ve geleceğimiz açısından da çok önemli. Sağlıklı ve iyi nesiller yetiştirebilmek için çocukların aile ortamında büyümesi lazım. Biz devlet olarak çocuklara her türlü imkânı sunuyoruz ancak bir aile sıcaklığı farklı. Bizim ilk hedefimiz 0-6 yaş arası çocukları koruyucu aile yanına vermek. Bu alışma dönemi gibi daha sonra da evlat edinme gelecek. İl müdürlerine talimat verdim ve takip ediyorum. Koruyucu aile sayıları artırılacak. Diyanet İşleri Başkanlığı ile de görüştük. Diyanetin fetvasına göre, çocuk belli bir yaşa geldiğinde (çocuğun ruhsal açıdan hazır olduğu yaş) evlat edinildiğini söylediğiniz zaman dinen evlat edinmede hiçbir sakınca yok. Tamamen caiz.” Bu açıklamalar ile birlikte TÜİK tarafından yapılan 2016 yılı Aile Yapısı Araştırması sonuçlarına baktığımızda Türkiye’de yaşayan vatandaşların yüzde 13,2’si evlat edinmeyi istiyor. Evlat edinmeyi isteyen erkeklerin oranı yüzde 12,5 olurken bu oranın kadınlarda yüzde 13,8 olduğu belirtildi. Ayrıca Türkiye genelinde bireylerin yüzde 30,4’ünün koruyucu aile olmayı istediği, yüzde 53,5’inin koruyucu aile olmayı istemediği öğrenildi. Farklı bir araştırma olan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı Aralık 2016 verilerine göre de 13 bin 319 çocuğumuz çeşitli sebeplerle biyolojik ebeveynlerinin yanında değil, devlet bakımında. Sadece 5 bin çocuğumuz koruyucu aile yanında, sevgiyle büyüyor.

“SICAK BİR YUVA BEKLEYEN ÇOCUKLAR DA AİLESİZ KALIYOR”

Verilerin sonuçlarına bakıldığında evlat edinme isteğinin ve evlat edinenlerin azlığı göze çarparken konuyla ilgili vatandaş şunları aktardı: “ Yerinde ve geç kalınmış bir karar. İnsanlar özellikle 40 yaş ve sonrasında yanında etrafına neşe veren, cıvıl cıvıl olan masum ve güler yüzlü çocuk istiyor. Ancak günümüz koşullara bakılırsa bu pek mümkün değil, kişinin kendi çocukları yanında kalmadığı gibi çocuklarını da maalesef anneannelerine, babaannelerine ve dedelerine pek yaklaştırmıyor hatta onları onlardan uzaklaştırma çabasına giriyor, sırf onlara bakmamak adına, rahatlıkları adına. İşte bu uygulama bu kişilere yarar sağlayacaktır. Bunun yanında çocuk sahibi olmak isteyen ancak olamayan insanlara yarar sağlayacaktır. Fakat bu 40 yaş engelli bu yararın önüne geçiyordu ve bu kişiler evlat edinemiyordu. Kimi de çocukları çok sever ve her daim çocuklarla ilgilenmek ister ve kendi yaşayamadığı çocukluğu evlat edinmek istediği çocuğa yaşatmak ister ve bu kişilerde maalesef uygulamanın katı kuralı olan 40 yaş engeline takılıyordu. Dinimizde de yetimin, öksüzün hakkını gözetmemiz istenir bunu da en iyi evlat edinme ile sevgimizi ve yuvamızı açarak yapabiliriz.  Bu yüzden geç kalınmış bir karar ancak en kısa sürede uygulanmaya başlanmalı ve bir avucu geçmeyecek sayıda olan evlat edinmek isteyen kişiler daha fazla bekletilmemeli. Bu rakamın da insanlık namına artması gerekir. Devlet bu konuda bir takım uygulamaları gayet geçirmeli çünkü yetim ve öksüz sayısı maalesef çok fazla. Bu sayı çok fazla olduğu gibi sevgiye ve bakıma da ihtiyaçları oldukça fazla. Bakıyoruz oldukça tertipli çalışkan çocuklarımız var bunlar bir yuvada olsa daha da başarılı bireyler olacaktır, kendisini evlat edinen aileye ve ülkeye gurur yaşatacaktır. İşte bu eller sıkı sıkı tutulmalı. Bunun için evlat edinme önündeki engeller kaldırılmalı. Mevzuata baktığımızda evlat edinmede yaş sınırı 40 olarak belirlenmiş. Yani evlat edinecek ebeveyn ile evlat edinilecek çocuk arasında en fazla 40 yaş fark olabilir, diyor. Siz 45 yaşındaysanız 1 yaşında bir çocuğu evlat edinemezsiniz, 5 yaşında ya da daha büyük çocuğa anne-babalık yapabilirsiniz diyor. Yani isteyen istediği yaş aralığında çocuğu evlat edinemiyordu maalesef bu da açık oluşturuyordu evlat edinmede. Bu uygulama ile yetim ve öksüzlerden bazıları şanslı olurken bazıları da maalesef şansız oluyordu ve evlat edinme kriterlerinde geri planda kalıyordu. Ayrıca değişen dünyaya bakıldığında bazı kimseler eğitim, iş, kariyer derken çocuğa vakit bırakmıyor ve ileri yaşlarda çocuk sahibi olmak istiyor ancak bu da bazen ters tepebiliyor ve çocuk sahibi olamıyorlardı bu yüzden de kişi evlat edinmeye yöneliyor ancak onda da engelle karşılaşıyor, 40 yaş sınırı engeline. Genel itibariyle bakıldığında evlat sahibi olmak isteyen aileler çocuksuz, sıcak bir yuva, kucak bekleyen çocuklar da ailesiz kalıyor. Bu yüzden çocuklar ve aileler aleyhine işleyen yaş sınırının kaldırılmasını yürekten destekliyoruz.” 

Haber: Kazım Erayabakan