Eline, beline, diline sahip ol.. Temasıyla Ahilik haftası başladı

AHA İSTANBUL - 16 ve 22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan ahilik haftası dualarla başladı.

İstanbul Esnaf odaları Birlik başkanlığı'nın düzenlediği ahilik haftası etkinlikleri İstanbul'da muhteşem bir törenle başladı. 16 ve 22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek ahilik haftası etkinlikleri İstanbul Beyazıt meydanı'nda Mehteranın marşıyla 17 Türk  dünyası bayraklarının taşındığı özel sunumla start aldı. Beyazıt meydanı'nda başlayan kortej yürüyüşü Kapalıçarşı içerisinden devam ederken dualar yapıldı, yılların esnafları tek tek ziyaret edildi. Kortejin ev sahipliğini İstanbul Esnaf odaları Birlik başkanı Faik Yılmaz yaparken  milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı,  Zeytinburnu kaymakamı Mehmet Makas , oda başkanları,   ,bürokrasi siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum kuruluş temsilcileri bu özel günde yerlerini aldılar. Mehter marşları ile devam eden kortej yürüyüşü Sultanahmet meydanı'na kadar vatandaşların alkışlarıyla taçlandırıldı. Turistlerin meraklı bakışları altında kortej yürüyüşü gerçekleşti. Sultanahmet meydanı'na kadar yürüyen röportaj burada düzenlenen ahilik haftası etkinliklerinide başlattılar. Yapılan etkinlikte İstanbul valisi Ali Yerlikaya, İBB başkan vekili Hüseyin Aksu da katıldı. Program açılış konuşmasında il ticaret müdürü İsmail Menteşe  hafta içerisinde 300'e yakın etkinlik yapacaklarını dile getirdi. İstesop İstanbul Esnaf odaları Birlik başkanı Faik Yılmaz'da konuşmasında ahilik haftasının 32 yılını kutlamanın mutluluğuna kavuştuklarını bugüne kadar ahi olan geçmişteki tüm büyükleri rahmetle andı.  Milletin ne kadar güçlü bir medeniyete sahip olduğunu dünyaya bir kez daha hay kırdıklarını dile getirdi. Ahiliğin bir medeniyet hareketi olarak yaşanmakta olduğunu söyledi. Esnafların milletin varlığı için bir Harç görevi görmekte olduğunu, ahiliğin sadece esnafın değil geleceğe ışık kaynağı olarak gördüğünü de dile getirdi. Başkan Faik Yılmaz herkesin yerli ve milli olan markaları tercih etmelerini istedi.

Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı da selamlama konuşmasında ahiliğin İstanbul'da daha güzel kutlandığını, gelecek için el ele kol kola olunması gerektiğini sözlerine ekledi. İstanbul valisi Ali Yerlikaya da konuşmasında ahilik ruhunun hala yaşadığını dile getirirken , istesob'un gerçekten ahilik ruhunu yaşatan sivil toplum kuruluşu olduğunu, ahilik duygusunu gösterirken alan satanın hakkını satan alanın hakkını korumasını hak ve hukukun gözettilmesinin gerekliliğini dile getirirdi. Herkesin telefonları ve televizyonları kapatıp ey kalbim diyerek kendini  sorgulamasını istedi. 17.500 taksiciye de seslenerek 13 milyon olan İstanbul'a gelen turist sayısının bu yıl 15 milyona çıkartılması hedeflediklerini, taksisine aldığı müşterisinin mallarını canlarını ve namuslarının onlara emanet olduğunu, Güleryüz göstermelerini istedi. 

Programın devamında vali Ali Yerlikaya'ya günün anısına ahilik cübbesi giydirilirken yılın esnaf kalfa ve çırak ahiside seçildi. 

 Etkinlik programına 146 oda başkanı ve yönetim kurulları katılırken esnaf kefalet Birlik başkanı Temel Çoruh, Esenler Esnaf Sanatkarlar odası Başkanı Şükrü Şahin ve başkan vekili , sucu dahakine şubatçılar oda Başkanı Ahmet Turan Akkaya, Küçükçekmece Esnaf Sanatkarlar kefalet kooperatif başkanı Mustafa Yorulmaz , Güngören Esnaf kooperatif başkanı Kamil Bulut, kırtasiyeciler odası Başkanı Yavuz Tekçe, Güngören birleşik Esnaf Sanatkarlar odası başkan vekili Nezir kinin, ve ismini sayamadığımız çok sayıda oda başkanları sivil toplum kuruluşu temsilcileri bu özel programda yerlerini aldılar.