Çocukları Cezalandırmayın!

Huzurlu Aile Sohbetleri'nde konuşan Pedagog Yazar Ali Çankırılı, ebeveynlerin çocukları cezalandırmasının sorunu ortadan kaldırmayacağını söyledi.

Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen Huzurlu Aile Sohbetleri kapsamında Pedagog Yazar Ali Çankırılı, 'Çocuklara Söz Geçirme Sanatı' konulu bir seminer verdi.

DOYUMSUZ VE TEMBEL OLURLAR

Uzman Pedagog Çankırılı, 'çocuklarımız maddi sıkıntı çekmesin, baskı altında büyümesin' diyen ebeveynlerin, çocuklarının her isteğini yerine getirmesinin doğru bir davranış olmadığına dikkat çekti. Çocukları bu şekilde büyütmenin yanlış olduğunu savunan Çankırılı, her isteği yerine getirilen çocuğun doyumsuz ve tembel olacağı uyarısında bulundu.

SINIRLAR YOL GÖSTERİR

Çocuklara koyulacak sınırların yol gösterici trafik levhaları gibi olduğunu belirten Çankırılı, “Aradığınız adresi bulmak için kim bilir kaç kez yanlış yola girer, kaç kez kaza atlatırsınız. Doğru ve kabul edilebilir davranışları öğrenmeye çalışan çocuklar için de durum aynıdır. Koyduğunuz sınırlar yol gösteren levhalar gibidir. Hatta sınırlar, çocuklara korundukları, güvende oldukları ve değer verildikleri duygusu kazandırır. Aile içi kurallara uymalarını, işbirliği yapmalarını, otoriteye saygı duymalarını sağlar, sorumluluk kazandırır" dedi.

CEZA ÇÖZÜM DEĞİL

Deneme yanılma yönteminin çocuklar için en iyi öğrenme yöntemi olduğunu ifade eden Çankırılı, hata yapan çocuğu cezalandırmanın çözüm olmadığını söyledi. Çocuk gelişiminde ve öğretiminde çocukları rahat bırakarak onlara hata yapma ve doğruyu bulma hakkı tanınması gerektiğini ifade eden Çankırılı, çocukları kontrol altına almak için cezanın caydırıcı bir unsur olmadığını anlattı.