Manisa
02 Ocak 2021 - 18:22
Güncelleme: 02 Ocak 2021 - 18:45
Akhisar'da Ayak Yağı geleneği hala sürüyor
Cumhuriyet mahallesi sakinleri, Arslan Ailesi teknolojinin gelişmesi ile Kontini başta olmak üzere modern fabrikalarda kısa sürede yağa dönüştüren fabrika yağı yerine atalarından kalma teknikle kendi ürettikleri zeytinyağını kullanıyor.
Manisa
02 Ocak 2021 - 18:22
Güncelleme: 02 Ocak 2021 - 18:45
GÖRÜNTÜLÜ HABER - Aslen Akhisar Durasıl mahallesinden, şu anda Cumhuriyet mahallesi 256 sokakta oturan Arslan Ailesi teknolojinin gelişmesi ile Kontini başta olmak üzere modern fabrikalarda kısa sürede yağa dönüştüren fabrika yağı yerine atalarından kalma teknikle kendi ürettikleri zeytinyağını kullanıyor.
ARSLAN” BİZDE GELENEKLERİMİZİ DEVAM EDİP SÜRDÜRÜYORUZ.”
Aslen El sanatları ve Yorgancılık mesleği yapan Remzi Arslan ayak yağıyla çıkardıkları zeytinyağı ile ilgili açıklamasında “Geleneksel yöntem ile zeytinyağı sıkma yönteminde, zeytini yıkadıktan sonra Yulak denilen alanda büyük yuvarlak kaya parçası döndürülerek zeytinler burada eziliyor. Ezilen zeytin kese içine konularak ayrı bir yerde sıcak suyla ayakla çiğnenerek yağ ve su, dağar denilen toprak kabın içine akıyor. Zeytinin karasuyu (bora) toprak kapta alta çökerken, yağ üstte kalıyor. Üstte kalan yağı kap ile alınarak tüketilmek üzere şişelere boşaltılıyor. Bizler ayak yağı diye de adlandırılan geleneksel yağ sıkma sistemini sürdürerek hem atalarından kalan geleneği yaşatıyor, hem de gelecek kuşaklara taşınmasına katkı sağlıyoruz “Dedi.
ARSLAN” BİZDE GELENEKLERİMİZİ DEVAM EDİP SÜRDÜRÜYORUZ.”
Aslen El sanatları ve Yorgancılık mesleği yapan Remzi Arslan ayak yağıyla çıkardıkları zeytinyağı ile ilgili açıklamasında “Geleneksel yöntem ile zeytinyağı sıkma yönteminde, zeytini yıkadıktan sonra Yulak denilen alanda büyük yuvarlak kaya parçası döndürülerek zeytinler burada eziliyor. Ezilen zeytin kese içine konularak ayrı bir yerde sıcak suyla ayakla çiğnenerek yağ ve su, dağar denilen toprak kabın içine akıyor. Zeytinin karasuyu (bora) toprak kapta alta çökerken, yağ üstte kalıyor. Üstte kalan yağı kap ile alınarak tüketilmek üzere şişelere boşaltılıyor. Bizler ayak yağı diye de adlandırılan geleneksel yağ sıkma sistemini sürdürerek hem atalarından kalan geleneği yaşatıyor, hem de gelecek kuşaklara taşınmasına katkı sağlıyoruz “Dedi.
İlginizi Çekebilir