Van İş Kur Mağdurları Elazığ'da

AHA ELAZIĞ-Van'da, İŞKUR tarafından işten çıkarılan işçiler adına Van'dan yürümeye başlayan gurup Elazığ'a ulaştı.

Van depremi sonrası İŞKUR tarafından işe alınan ve geçtiğimiz günlerde işlerine son verilen işçilerin Van Feqiyê Teyran Parkı'nda başlattığı oturma eylemi Ankara’ya gitme kararının ardından bu gün öğlen saatlerinde Elazığ’a ulaştılar.

Elazığ Şehir merkezine girişlerine izin verilemeyen 110 kişilik gurup Güney çevre yoluna yönlendirilerek Malatya istikametine doğru gittiler.Güney Çevre  Yolu üzerinde bulunan bir boş arazide oturma eylemi yapmaya çalışan işçiler Emniyet güçlerinin eylem yapmalarına izin vermemeleri kısa süreli tartışmaya neden oldu.Olay yerine gelen KESK,SES,Eğitim –Sen sendika üyeleri işçileri ikna ederek yakında bulunan bir petrol ofisinde dinlenmeleri konusunda ortak karar aldılar.Bulundukları alandan Petrol ofisine kadar kısa bir yürüyüş yapan İşçiler ellerine aldıkları ekmeklerle slogan atarak yürümeye devam ettiler.

Petrol ofisinde dinlendikten sonra basın açıklaması yapan gurup, amaçlarının siyasi veya ideolojik olmadığın, tek amaçlarının ellerinden alınan işlerine tekrar kavuşmak için bu yolculuğa çıktıklarını vurguladılar.

İşçiler adına burada bir basın açıklaması yapan grup sözcüsü Van Yararına Çalışma Derneği Başkanı Ethem Altın, Amaçlarının ellerinden alınan ekmeklerinin geri verilmesi olduğunu belirterek taleplerinin kabul edilene dek eylemini sürdüreceklerini dile getirdi.

İşçi grubu sözcüsü Ethem Altın, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için yetkililerden yardım istedi. 2011 yılında meydana gelen Van depreminin ardından 7 bin 286 kişinin işe alındığını ancak 13 Haziran’da bu kişilerin işlerine son verildiğini söyleyen Altın, zor durumda olduklarını ifade etti.

Çok sayıda vatandaşın yolculuk esnasında mağdur olduğunu ve bu sebeple geri döndüklerini kaydeden Altın, “382 kilometre yol yürüdük buraya gelene kadar. Burada da mağduriyetimizi gören sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri devreye girdiler. Şu anda birçok sivil toplum kuruluşu başkanı bize araç tahsis etti. Gidebildiğimiz kadar gideceğiz. Buradan Malatya’ya geçeceğiz. Orada bizi diğer arkadaşlar karşılayacak. Sesimizi kamuoyuna duyurmak adına il il, ilçe ilçe gezeceğiz. Ankara’ya ulaştıktan sonra ilk önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızdan randevu talep edeceğiz. Hem müzakere hem mücadelemiz devam edecek. Eğer sonuç alamazsak Güven Park’a giderek oturma eylemi yapacağız. Burada Başbakanımızla görüşmek için randevu talep edeceğiz. Sesimizi TBMM önünde de duyurmaya çalışacağız. Eğer buradan da sonuç alamazsak iltica etmeyi düşünüyoruz. O da olmazsa benzin döküp kendimizi yakacağız.” şeklinde konuştu.

 

Ardından Elazığ Kesk Dönem Sözcüsü olan Kenan Korkmaz açıklama yaparak “Emniyetin bu tutumunu gerçekten kınıyoruz ve böyle bir şeyi neden yaptıklarını hala anlamış değiliz” ifadelerini kullandı.

 

Korkmaz açıklamasının devamında “Bu tutum izah edilecek bir tutum değil. Neden kendi işçisinden korkuyorlar.İşçi arkadaşımız burada taleplerini anlattı.Bu taleplerin neyinden korkuyorlar.devlet yetkilileri bu taleplerin neyinden korkuyor.Acaba çekinceleri şu mu ?

Vanlı emekçiler Elazığlı emekçiler bir araya gelecek diye mi korkuyorlar.Eğer bunlardan korkuyorlarsa korkunun ecele faydası yoktur.Elazığlı emekçiler ,Vanlı emekçiler ve Dünya emekçileri bir araya gelecek.Seslerini öyle yada böyle duyuracaklardır.

Vanlı arkadaşlarımız başlatmış oldukları bu onurlu direnişlerini kutluyorum.Bu daha başlangıç direnmeye devam.Elazığlı kamu emekçileri olarak ta bu mücadeleyi kendi mücadelemiz olarak  kabul ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Daha sonra işçiler kendileri için ayarlanan araçlara binerek Malatya istikametine doğru yola çıktı.