TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Toplandı

AHA AĞRI-Ak Parti Ağrı Milletvekili Op.Dr. Mehmet Kerim YILDIZ'ın üyesi olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplandı.

 Başkanlık sunuşlarının ardından Tokat T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü İnceleme Raporu ile Adana Ceyhan M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile Açık Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü İnceleme Raporları görüşülerek kabul edildi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer ÜSTÜN 25 Kasım 2014 tarihi itibariyle ceza infaz kurumları toplam kapasite, mevcut ve doluluk oranlarıyla ilgili bilgi verdi.

Cezaevlerinde 156.195 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu dile getiren Üstün; kapalı cezaevlerinde 124.427 kişi olduğunu ifade etti. Açık cezaevlerinde ise 31.768 kişinin olduğunu anlatan Üstün, adli suçlardan 148.193 kişi, terör suçlarından 6.189 kişi, çıkar amaçlı suç örgütünden 1.813 kişinin cezaevinde olduğunu söyledi.

İnfaz durumlarına göre tutuklu 22.484, hükümözlü 11.538, hükümlü 122.173 kişinin cezaevlerinde olduğunu dile getiren Üstün, cezaevlerinde olanların 148.535 i erkek ,5.607 kişinin kadın, 2.053 ünün ise çocuklardan oluştuğunu kaydetti. Cezaevlerinin toplam kapasitesinin 163.251 kişi olduğunu belirten Üstün doluluk oranının yüzde 95.7 olduğunu söyledi.

Kadına şiddet konusunda Meclis Araştırma Komisyonu kurulduğunu dile getiren Üstün, konuya ilişkin komisyon olarak kendilerinin de bir rapor hazırladıklarını hatırlattı. Bu raporu da araştırma komisyonuna kaynak olarak sunacaklarını söyledi.

Ak Parti Ağrı Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Op.Dr. Mehmet Kerim YILDIZ komisyonda yaptığı konuşmada Tokat T Tipi Kapalı ve Açık İnfaz Kurumları Kampüsü İnceleme Raporu ile ilgili bilgi verdi.

Yıldız, yaptığı konuşmasında ‘’Tokat T Tipi Kapalı ve Açık İnfaz Kurumları Kampüsünde yaptıkları incelemede en çok sıkıntı duyulan konuların başında ziyaret ve nakil talepleri geldiğini belirtti. Tokat’ta tutuklu ve hükümlülerin yüzde 70’inden fazlası başka illerden olan kişiler. Bu durum birçok konuda ciddi mağduriyetleri beraberinde getirmektedir.’’ dedi

Yapılan konuşmaların ardından komisyon Tokat T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü İnceleme Raporu ile Adana Ceyhan M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile Açık Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü İnceleme Raporlarını kabul etti.