Suriyeliler, Türkçe'yi Öğreniyor

AHA İZMİR-Türkiye'ye yerleşen ve geçtiğimiz aylarda İzmir'e gelen Suriyeliler için Bornova Halk Eğitim Türkçe okuma yazma kursu açtı. Bornova Halk Eğitim Müdürü Ebru Yücel, Pınarbaşı Gürpınar Okulu ve İzmir Ticaret Odası (İTO) İlkokulu'nda Türkçe kursunda eğitim gören kursiyeri ziyaret etti.

Suriyeliler, İzmir’e adapte olabilmek için Türkçe öğrenmeye başladı.  Bornova Halk Eğitim bölge bölge Suriyeliler için kurslar açtı.  Gürpınar, İTO, Yunus Emre, Batıçim, Şehit Teğmen Murat Aslantürk, Vadide Baha Pars İlkokullarında Bornova Halk Eğitim’in ücretsiz kursundan yararlanan Suriyeliler,  Türkçe öğrenmeye çalışıyor. İzmir’de çalıştıkları çeşitli işyerlerinde iletişimi sağlamak ve Türklerle iyi bir ilişki kurabilme imkânı sağlamak için Türkçe öğrenmeye başlayan Suriyeliler, derslerde hızlı ilerliyor. Son verilere göre 07-13 yaş arası çocuklar 263, 13 yaş üstü yetişkinler 30 sayıya ulaştı. Toplamda 293 Suriyeli Bornova Halk Eğitim’in kurslarından yararlanıyor. Gürpınar İlkokulunda iki sınıftan oluşan Suriyeli öğrenciler 45 kişiye ulaştı. Gürpınar İlkokulu Müdürü Gölgen Uçurum, “07-13 yaş arası 45 öğrencimiz kursu veren öğretmenlerimiz sayesinde kısa sürede Türkçe’yi söktü” dedi.

                                                                                                     

Kucağında bebeğiyle Türkçe öğreniyor

 

İzmir Ticaret Odası İlkokulu’nda ise yetişkinler de Türkçe öğreniyor. İTO İlkokulu Müdürü Barış Derse, öğrencilerin eğitimine büyük önem veriyor. Bornova Halk Eğitim Müdürü Ebru Yücel, kurs verilen sınıflara dolaşarak denetimde bulundu. Yetişkin kursiyerler genelde kadınlardan oluşuyor erkekler çalıştıkları için kurslara katılamıyor. Kadın Suriyeliler eğitimden geri kalmamak adına yeni doğmuş bebekleriyle, küçük yaşta çocuklarıyla ve hamile olarak kursa dahil oluyor. Kursiyerleri ziyaret eden Bornova Halk Eğitim Müdürü Yücel, “Bornova’da yaşayan Suriyelilerin şehre adaptasyon sağlamaları konusunda duyarsız kalamazdık. Temennimiz ve arzumuz bir an evvel Suriye’deki sıkıntıların bitmesi. Suriye’deki problem başladığından beri rakamlar tam belli olmamakla yaklaşık 400-500 bin civarında Suriye vatandaşı ülkemizin değişik şehirlerine dağılmış durumda. Bazıları ise İzmir’e geldi. Artık İzmir’de aile ve sosyal hayatlarını devam ettiriyorlar. Yaşadıkları dil sorununa kayıtsız kalamazdık” dedi.