Rakka'da Öcalan Posteri: "Amerika Bunu Nasıl İzah Edecek?"

D-8 Zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rakka'da PKK elebaşı Öcalan'ın posterinin asılması hakkında konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Dolmabahçe Sarayı Medhal Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarının sorularını cevaplayarak değerlendirmelerde bulundu.

D-8 Zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rakka’da PKK elebaşı Öcalan'ın posterinin asılması hakkında “Rakka'da terörist başının posterini orada bir yere asmışlar. Şimdi bunu Amerika nasıl izah edecek? Lafa geldiği zaman 'PKK terör örgütüdür' diyorsun, Avrupa Birliği üyesi ülkeler 'terör örgütüdür' diyor. Fransa devlet televizyonu binasına aynı şekilde terörist başının posterini astılar, polis de oradan seyrediyor. Bunu neyle izah edecekler? Terörle mücadelede dayanışma bu mu?” dedi.

Terörle mücadele konusunda zirvede nelerin konuşulduğunun, bununla ilgili atılacak adımların dile getirilip getirmediğinin sorulması üzerine, D-8 ülkeleri arasında terörle mücadele ve bu anlamda istihbarat paylaşımı konusunda bir kararlılığın olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, üye ülkelerin PKK ve FETÖ terör örgütleri ile mücadele konusunda ellerinden gelen bütün gayreti göstereceklerini söyledi.

“TERÖRLE MÜCADELEDE DAYANIŞMAYI ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cevabının devamında şunları kaydetti: “Gerek DEAŞ’a karşı, gerek PKK’ya karşı, gerek Eş Şebab, gerek işte en son biliyorsunuz Somali’de olan olaylar ortada, bütün bu terör örgütlerinin sadece burada kalanlar değil nerede olursa olsun hepsine karşı bir ortak tavrı belirleyerek bunların üzerine gitme kararlılığımızı ortaya koyduk. Bunu devam ettireceğiz. İster El Kaide olsun, ister Eş Şebab olsun, ister bizdeki gibi FETÖ olsun, kim olursa olsun… Çünkü bir insanın ölümünü biz insanlığın ölümü olarak görüyoruz ve buradaki dayanışmamızı da çok önemsiyoruz. Ancak Suriye’de olduğu gibi kalkıp da PYD gibi, YPG gibi bir terör örgütünü yanına al, onunla bir başka terör örgütünün üzerine git, böyle bir anlayış olamaz. İşte buyurun, Rakka’da terörist başının posterini orada bir yere asmışlar. Şimdi bunu Amerika nasıl izah edecek, hadi buyurun. Lafa geldiği zaman ‘PKK terör örgütüdür’ diyorsun, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ‘terör örgütüdür’ diyor. Peki, Fransa kendi devlet televizyonunda binaya aynı şekilde terörist başının posterini astılar ve polis de oradan seyrediyor; bunu neyle izah edecekler? Terörle mücadelede dayanışma bu mu? Ama biz ikili görüşmeyi yaptığımız zaman diyorlar ki; ‘biz terörle mücadelede yanınızdayız.’ İnanmıyoruz, yanımızda değilsiniz. Yanımızda olsanız polisinizle bunları korumazsınız. Almanya’da yürüyüş yapıyorlar, yürüyüş yaparken polis nezaretinde güvenlik altında her türlü bağırma, çağırma ve o posterlerle beraber yürüyüş var. Dürüst değiller, ben kendilerini önce dürüst olmaya davet ediyorum. Ondan sonra da kalkıp bizden zaman zaman bazı talepte bulunmasınlar. Bilsinler ki her şeyin bir karşılığı vardır.”