Prof.dr. Muhsin Doğaroğlu Malkara'daki Arıcılara Konferans Verdi

AHA TEKİRDAĞ- Arı ve Bal Uzmanı olan, Arıcılık ve Bal üzerine bir çok kitabı bulunan, Türkiye'de Arıcılığın ve kaliteli Bal'ın üretilmesi için yüzlerce konferans veren Prof.Dr. Muhsin Doğaroğlu, Malkara Ziraat Odası Toplantı Salonunda Malkara'lı Arıcıları Arı Bakımı, Kışa hazırlanması, ilaçlama,ziraat ilaçlarından korunma ve kaliteli bak konusunda konferans verdi.


Malkara Ziraat Odası Toplantı Salonunda verilen ve Tekirdağ Arıcılar Birliği Başkanı Şakir Ada, Malkara Temsilcisi Nevzat Arıcan ve yüze yakın arı yetiştiricisi ile Bal Üreticisinin katıldığı konferansta konuşan Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu  arının olmadığı yerde yaşamın olmayacağını örnekler ile anlattı.


Arının doğal bitki örtüsü üzerindeki etkilerini anlatan Doğaroğlu, arının olmadığı yerde yaşamın ve üremenin mümkün olmadığına vurgu yaptı. Arıcılık ve bal üreticiliği hakkında önemli noktalara değinen Doğaroğlu, konferansta yeni nesil ilaçların üretimdeki etkinlerini de örneklerle değerlendirdi.

Muhsin Doğaroğlu, kışı geçiren arıların bal üretimine hazırlanabilmeleri için beslenmeye ihtiyaçları olduğuna işaret ederek, ''Bu da kovanlara verilen şerbetle yapılıyor. Bu şerbetlerin temeli şeker ama hangi tür şeker kullanıldığı da önemli. Buradaki fruktoz da mısır nişastasından değil, şeker pancarından elde edilmeli. Çünkü mısır nişastasından elde edilen fruktoz, arılarda sindirim sistemi sorunlarına ve dolayısıyla arı soylarının tükenmesine neden oluyor'' uyarısında bulundu.

Yemlemenin sadece arıların açlık durumunda, beslenmesi amacıyla, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılması, arının bal üretmeye başlamasından önce de sonlandırılması gerektiğini bildiren Doğaroğlu, tersi durumda yemin kaynağı ne olursa olsun arının ürettiği balın hileli olacağını vurguladı.





Haber: Rıza Döner