Prof. Dr. Cengiz Ara ; Zeki öğrencilere sahip çıkmazsak elin adamı gelip alır

AHA İSTANBUL - Malatya İnönü Üniversitesinin Karaciğer naklinde dünyada 2. Avrupada 1. olan Tıp dünyasındaki büyük başarı İstanbul'da bir kez daha Prof. Dr. Cengiz Ara tarafından meraklılara aktarıldı

Malatya Platformu genel başkanlığı geleneksel istişare ve tanışma toplantısı düzenlerken bu ayki konuğu Malatya İnönü Üniversitesi  Turgut Özal tıp fakültesi Karaciğer nakli Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Ara Organ ve Karaciğer nakli ile yetişmiş  beyin göçü konuları düzenlenen seminerde damgasını vurdu. 

Bakırköy Hak Evrensel Hatay sofrasında düzenlenen istişare ve buluşma seminer  toplantısında program sunuculuğunu Radyo Tv Program yapımcısı İmparator yaptı. Çok sayıda üst düzey protokolün katıldığı seminerde gelen başkan Muzaffer Tunç selamalama konuşmasında platform çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Muzaffer Tunç konuşmasında 2.5 yıl önce kurulan Malatya Platformun sadece Malatyalılara ait olmadığını Türkiyeye ait olduğunu, oluşturdukları her ilden yönetim kurulu üyeleriyle gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Başkan Muzaffer Tunç "Biz toplantırımızda nicelikde az, nitelikde fazla oluyoruz.Toplantımıza katılanlar büyük kitlelere imza atanlar yer almakta. Malatya platformu olarak büyük bir projeyi başlatıyoruz. Malatya Platformu olarak Malatya'da ilk, orta ve lise okulları yapacağız."dedi. İş adamlarına seslenerek Yapacakları yardımlarla isimlerinin okullarda sınıflara verileceğini , akademisyenlerdende mal mülk zekatının yanı sıra bilgi zekatlarınında vermelerini istedi. 

Programa katılanlar arasında Kurucu rektör Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu, 24. dönem milletvekili Cuma İçten,  Prof. Dr. Cengiz Ars, ,Mehmet Akif Kalp hastanesi başhekimi Mehmet Ertürk, Mhp il başkan yardımcısı Bülent Masaoğlu, Göz hekimi Dr. Erdem Günay, Doç. Dr. Cengiz Ars, Doç. Dr. Muhammet Akkoyunlu, Dr. Yıldıray Yedikardeş, Ali Fatinoğlu, Ramazan Arten, meclis üyesi Servet Toraman, Onur Günay, İlke Duyan Ergür, M. Akif Güngör, Özgür Alan ve ismini sayamadığımız çok sayıda kurum kuruluş yöneticileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri bu özel programda yerlerini aldılar. 

Programa katılanlar tek tek kendilerini tanıtırken Prof. Dr. Cengiz Ara seminerin birinci bölümünde  Üniversitenin önemi ve ülkenin Üniversiteye olan ihtiyacını örnekleriyle anlattı. Türkiyenin dünyada üniversite sıralamasında çok geride olunduğunu, Türkiyede başarılı öğrenciler beyin göçü yapılarak dış ülkelere kaçırıldığını sözlerine ekledi. İlkokuldan üniversiyete kadar eğitim sisteminin değişmesini, her kişinin yeteneğine göre eğitim  verilmesini gerektiğini dile getirdi. Türkiyede 2018-2019 eğitim döneminde 25 milyon öğrencinin olduğunu Zeki öğrencilere sahip çıkmazsa elin adamı gelip alıp yurt dışına götürdüğünü sözlerine eklerken tehlikenin boyutunuda katılımcılara akladı. 

 Prof Dr. Cengiz Ara , Seminerin 2. bölümünde organ bağışı ve organ naklini anlattı. Karaciğer naklınde uygun zaman, uygun ekip ve uygun hastanın olması gerektiğini, karaciğer yetmezliğinin nedenlerini anlattı. Prof Dr. Cengiz Ara Alkolün karaciğerin  düşmanı olduğunu, karaçiğer yağlanmasında Türkiyenin obezitede birinci olduğunu, bazı ilaçların karaciğer için toksit olduğunu aktardı. 6 yılda beyin ölümleri sonrasında organ baışlarının çok az olduğunu bununda insanların dine dayalı olduğunu, organ bağışının az oluşunun tek nedeni doktarların olduğunu, beyin ölümlerinin sadece onların bilgisi olduğunu ,  bir kişinin organları bağışladığında birden çok insana umut olabileceğini sözlerine ekledi. Karaciğer nakli enstütüsününde temeli atıldığını, İnönü üniversitesi Turgut Özal tıp fakiltesinin dünyada 2., Avrupada 1. olduklarını , bir çok ülke  sağlık kuruluşlarına karaciğer nakli eğitimi verildiğini dile getirdi. 

Seminer sonunda merak edilen konular Prof. Dr. Cengiz Ara sorularak merak edilen konular tek tek cevaplandırıldı. Program sonunda  emeği geçen verilen plaketlerle, çekilen toplu resimlerle bu özel gün fotoğraf kareleriyle ebedileştirildi.