Osman Develioğlu; Afet Mutlak Akıllarımızda Olmalı

13 Ekim Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü nedeniyle, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Bahçelievler Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte evlerdeki afet risklerinin azaltılması anlatıldı.

Bu yılın teması olan “Evim, Güvenli Evim” sloganıyla düzenlenen etkinlik Bahçelievler Belediyesi Nurettin Topçu Kültür Merkezinde gerçekleşti. Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe İstanbul Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, İlçe Kaymakamı İlker Arıkan, İl Afet Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Çıkrıkçı, Belediye Arama-Kurtarma Ekibi (BAKUT) ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

Her 13 Ekim'de tekrarlanan, Uluslararası Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü’nde, dünyanın dört bir yanındaki insanların ve toplumların afetlere olan maruz kalma oranlarını nasıl azalttığı anlatılıyor.

Deprem konusuna en yoğun mesai harcayan ilçe Bahçelievler’dir

Etkinlikte konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu beklenen İstanbul depreminin kaçınılmaz olduğunu, amaçlarının ise bunun zararlarını en aza indirebilmek olduğunu söyledi. Cevheroğlu konuşmasında şunları kaydetti; “Bu şehirde, altındaki fay kırıklıkları nedeniyle a ciddi bir deprem bekleniyor. Bunu bilim adamları da söylüyor, idareciler de söylüyor. Bizim burada ki temel farkındalığımız evimizle ilgili düzenlemeleri yapmak. Bir söz var, deprem insanları öldürmez ama bulunduğunuz yapı, evinizdeki eşyalar sizi öldürür. Binalarınız eğer belli standartlarda değilse yıkılır ve altında kalırsınız. Bu standartları sağlamakta bizlerin görevi, belediyelerin görevi, çevre şehircilik il müdürlüğünün görevi, bu binaları kontrol edenlerin görevi. Ama evdeki bütün eşyaları depreme göre ayarlamak ise sizlerin görevi. Bizim farkındalık için üstünde durduğumuz nokta bu.

Bizim, bu etkinlik için Bahçelievler’i seçmemizin nedeni, hem yakinen de tanıdığım mesai arkadaşım Bahçelievler’in Mülki amiri İlker Bey’in başarıları, hem de 39 ilçe içinde bu işe yoğun mesai harcayan, kendini arama kurtarma ekibini yıllar önce kuran ve AFAD’a destek verme konusunda çok ciddi desteğini gördüğümüz Belediye Başkanımız Osman Develioğlu’dur. Bu nedenle bu iki değerli yöneticiyle beraber muhtemel bir İstanbul depreminde en az zararla atlatacak ilçelerden bir tanesi Bahçelievler olduğuna emin ve kefilim, hepinize depremsiz afetsiz su baskınlarının olmadığı sağlıklı ve mutlu günler diliyor saygılar sunuyorum”.

1999 Marmara Depreminden günümüze epey yol kat ettik

İl Afet Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı da konuşmasında; “İki senedir yapılıyor bu program. Geçen sene sanayinin afete hazırlığı konuşuyordu, bu senede güvenli ev, güveli yaşam alanları konusunda bir faaliyetimiz var. Aslında afet hazırlıklarının 99 depreminden sonra epey bir yere ulaştırdığımızı sizlere gösterdiğimiz kısa filmle taktim ettik. Kamu kurumları, gönüllülerle epey bir mesafe aldık. Daha da yapacak çok işimiz elbette var. Ama afete hazır olmanın, afetlerle mücadele etmenin en önemli sonucunu halkımızın, insanlarımızın, vatandaşlarımızın afete hazırlığı noktasında görürüz.

Önceliğimiz çocuklarımız olmalı

İlçe Kaymakamı İlker Arıkan ise konuşmasında, afet bilincinin oluşmasında öncelikli hedef  kitlenin çocuklar olması gerektiğini söyledi. Kaymakam Arıkan konuşmasında şunları söyledi; “Biz bu toplantıya özellikle öğrencilerimizin de katılmasını istedik. Buradaki bilgiler, vurgular çok çok önemli. Ama her konuda olduğu gibi bu konuda da Belediye Başkanımıza hakkını teslim etmemiz gerekiyor. Ben geçtiğimiz günlerde deprem ve trafik eğitim parkına gittim. Orada belediye ekipleri tarafından, öğrencilerimize trafik dersleri verilmekle birlikte, afetlerle ilgili bilgiler de veriliyor. Belediyemizin de bu konuda çok etkin bir ekibi var. Yine bildiğim kadarıyla belediyemizin su altı ekibi de var. Bu konuda Belediye başkanımızın şahsında, ekibine teşekkür ediyorum”.

Afetlere hazırlıklı olmalıyız

Belediye Başkanı Osman Develioğlu da, afet bilincinin sürekli hafızalarda tutulması gerektiğine dikkat çektiği konuşmasında şu sözleri kaydetti;  “Afete mutlak süratte dikkat çekmemiz gerekiyor. Ama tabi bunu bir günde tutmamak gerekiyor. Bahçelievler Belediyesi olarak bugüne kadar, her an bir afetle karşı karşıya kalabilir mantığı içinde hareket ettik, bundan sonra da böyle hareket edeceğiz. İnşallah başımıza böyle bir olaylar gelmez. Tabi bununla alakalı arkadaşlarımız çalışmalarını yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar. Bahçelievler Belediyesinin ekipleri Van’da çalışmalara gittiler. Hatırlarsanız yüz iki saat sonra bir vatandaşımız kurtarılmıştı, onu kurtaran ekip Bahçelievler Belediyesinin ekibidir. Afeti mutlak süratte insanlar akıllarında tutmalı. Biz ilden aldığımız destekle yaklaşık 11 bin kişiye Bahçelievler’in eğitim alanlarında eğitim verdik.

Afetle mücadele konusunda herkes kendi üzerine düşen sorumluluğu da yerine getirmelidir. Bununla alakalı olarak, evlerde eşyaların sabitlenmesi ile ilgili binlerce malzeme dağıttık. Yaklaşık 100 bin kişiye eğitim verdik. Seminerler ve konferanslar verdirdik. Tüm bunları şunun için yapıyoruz; Hazırlıklı olalım, mümkün olduğunca hazırlıklı olalım. İnşallah bundan sonra süreçte de, bu konuda ki hassasiyetimizi daha üst seviyede tutarız”.

AFAD’ın afet risklerini azaltmaya yönelik çalışmaların içeren film gösteriminin ardından davetliler ve öğrenciler, Belediye Binası önünde kurulan Deprem Simülasyon Tırında verilen kısa eğitimi izlediler.

 

Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun onayı ile toplumu afet riskine karşı önlem almaları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 1989 yılında başlamıştır.  Her 13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü olarak kararlaştırılmıştır.

 

Bu yılki teması, “Evim, Güvenli Evim” olarak belirlenen Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü ile doğru bilgi-bilgilendirme neticesinde vatandaşların afetlerden korunması amaçlanmaktadır.