Nefesinle hafızanı kontrol et

AHA-Kişisel Gelişim Uzmanı Emre Ziya Yazgan eğitim koçluğu yaptığı 2015 YGS öğrencileriyle son buluşmasında, fark yaratan sınav taktiklerini, sınav stresini yönetmeyi, içsel motivasyonu harekete geçirme tekniklerini anlattı.

EQ Çözüm Odağı’nda öğrencilerle bir araya gelen Yazgan, “Şu anda sanki bütün dersleri unutmuş gibi hissediyorsunuz ancak unutmak diye bir şey yoktur. Hatırlayamamak diye bir sorun vardır. Unuttum diyerek kendinizi strese sokmayın. İhtiyaç duyduğunuzda ihtiyacınız olan bilgiye ulaşabilirsiniz. Hatırlamak tek kavşaklı bir yoldan beklediğiniz arabanın gelmesi gibidir. Bu yolun stres ile arka arkaya sıraladığınız düşünceler ve sorularla tıkanmasına sebep oluyorsunuz. Halbuki derin bir nefes alıp rahatlayana kadar beklerseniz, istediğiniz bilgi aklınıza birkaç saniyede gelecektir. Bunun en temel ispatı sınavda yapamadığınız bir soruyu sınavdan çıktığınızda hiç zorlanmadan çözebiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Yazgan, farklı bir nefes tekniği ile öğrencilere ilkokul öğretmenlerini şöyle hatırlattı:

“Şimdi sağ burun deliğinizi kapatın ve sol burun deliğinden derin ve uzun nefes almaya başlayın. Hadi şimdi zor bir şeyleri hatırlayalım. Bu şekilde nefes alırken size okuma yazmayı öğreten kişiyi hatırlayın. Onun, adını, yaşını, parfümünü, saçlarını, ellerini hatırlayın ve şimdi onun en sevdiği kıyafeti hatırlıyorsunuz değil mi. Yavaş yavaş netleşmeye başlarken, kendinizi zorlamayın, bırakın bilgi aksın.”

Haber: Nevzat KARABACAK | Antalya