MALİ MÜŞAVİRLER İZNİK'TEKİ SEMPOZYUMDA BULUŞTU

AHA BURSA- Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nca (BSMMMO), TÜRMOB'un katkılarıyla, İznik Belediye Başkanlığı ve İznik Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, İznik'te gerçekleşen '1. Kurumsal Yönetim ve İç Kontrol Sempozyumu' Türkiye genelinde 50 ilden 400 civarı meslek mensubunu buluşturdu.

İznik’te bulunan Grand Belekoma Otel’de gerçekleşen sempozyumda, iki gün süresince kurumsal yönetim ve iç kontrole ilişkin önemli konu başlıkları masaya yatırıldı. Türkiye genelinden meslek mensuplarının katılımıyla gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmasını ise BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez yaptı. Konuşmasına sempozyumu neden İznik ilçesinde düzenlediklerini söyleyerek başlayan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, İznik ilçesi, dünyada eşine az rastlanan ve bütünüyle ‘açık hava müzesi’ olan tarihi ve antik bir şehirdir. Ayrıca; Hristiyan alemi için de ayrı bir öneme sahip olan İznik, Hristiyanlık açısından önemli bir dini cazibe merkezidir. 325 yılı yazı başında Hıristiyanlık için çok önemli olan Birinci Konsül, İznik'de toplanmıştır. İmparator I. Konstantin'in da katıldığı toplantıda Hristiyanlıkla ilgili yortu günleri ve Nikea Kanunları adı ile bilinen 20 maddelik metin bu Konsülden sonra kabul edilmiştir. Kendine özgü iklimiyle, yaz-kış demeden bereket saçan toprağıyla, doğal güzelliğiyle, tarihi ve kültürel zenginliğiyle, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bir kent olmasıyla, adını verdiği gölüyle, dünyaca meşhur çinileriyle, turizm sektörü açısından son derece önemli bir merkezdir. Yeşil dokusu, zeytinlikleri, bağları ve bahçeleriyle adeta bir cenneti andırmaktadır. Günümüze kadar ayakta duran anıtsal eserleriyle hemen herkeste hayranlık uyandırmaktadır. Bu vesile ile biz de ilçemize katkı sağlamak istedik. İznik’in Türkiye’ye tanıtılmaya değer bir ilçe olduğunu

“FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTEDİK”

İyi bir kurumsal yönetimin; iç kontrol, etik değerler, yönetim felsefesi, örgütsel yapı, yönetim kurulu, yönetim ve çalışanlar için iyi tanımlanmış görevler ile sorumluluklar gibi yapı taşlarından oluştuğunu ifade eden BSMMMO Başkanı Sönmez, şöyle konuştu: “Her işletmenin bir iç kontrol sistemi mutlaka vardır. Etkin bir iç kontrol sistemini işletmede oluşturmak ve sürekli hale getirmek için başta üst yönetimin desteğini almak ve bütün işletme çalışanlarında iç kontrol anlayışını geliştirmek gerekmektedir. Bir işletmede etkin bir iç kontrol sistemini oluşturmak ve sürdürmek ise yönetimin görevidir. Gerek yurt dışında, gerekse ülkemizde yapılan araştırmalarda ise iç denetçilerin ağırlıklı olarak aynı zamanda SMMM ruhsatına da sahip olmaları beklenmektedir. Bu da muhasebe mesleğinin çok farklı alanlara hitap ettiğinin ve etkinliğinin de bir göstergesidir. Bu çerçevede; kurumsal yönetim ve iç kontrolün  önemine vurgu yapmak ve farkındalık oluşturmak üzere; Bursa Serbest Muhasebeci  Mali Müşavirler Odası olarak, TÜRMOB’un katkılarıyla, İznik Belediye Başkanlığı ve İznik Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde bu sempozyumu düzenlemeye karar verdik.”

“ARTIK SABRIMIZ KALMADI”

Türkiye’de 90 bin kişilik mali müşavir ve 400 bin kişilik çalışma arkadaşları ile birlikte, 500 bin kişiyi bulan muhasebe camiasının belli başlı sorunlarının halen çözüme kavuşturulamadığının da altını çizen Ahmet Hikmet Sönmez, şunları söyledi: “Öncelikle; başta 5/4 olmak üzere, meslek yasasındaki antidemokratik tüm maddeler kaldırılmalıdır. Mesleğimizin kronikleşmiş ve çözüm getirilemeyen sorunları, biz meslek mensuplarını SMMM Odaları Platformu aracılığı ile ‘Bir Ses De Sen Ver!’ imza kampanyasını düzenlemeye mecbur bırakmıştır. Tüm meslektaşlarımı imza kampanyasına destek vermeye davet ediyor, çözüm getirilmeyen sorunlarımız için artık sabrımızın kalmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum.” Sönmez sözlerini, sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayanlara teşekkür ederek sonlandırdı.

AÇILIŞ KONUŞMALARI

Sönmez’in ardından ise sözü konuşma yapmak üzere; TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir aldı. Sempozyumda önemli konu başlıklarının tartışılacağını ve meslek mensuplarına büyük katkı sağlayacağını söyleyen Yücel Akdemir, TÜRMOB olarak bu tür organizasyonları daima desteklerini, desteklemeye de devam edeceklerini belirterek, Bursa SMMM Odası’na düzenlenen sempozyum için teşekkürlerini iletti. Akdemir’in ardından ise konuşma yapmak üzere kürsüye İznik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Dede çıktı. Sempozyumun İznik’te düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Mahmut Dede, emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Açılış konuşmalarının devamında sözü, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın aldı. İlçelerinde böylesine büyük bir organizasyon düzenlenmesinden gurur duyduklarını söyleyen Osman Sargın, ilçe hakkında kısaca bilgi vererek, sözü İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe’ye bıraktı. Açılış konuşmalarında son sözü ise TÜRMOB’un bir önceki dönem genel başkanı ve DSP Genel Başkanı Masum Türker aldı. Meslektaşlarını selamlayarak konuşmasına başlayan Masum Türker, bu tür organizasyonların meslek camiasına katkı sağladığını belirterek, Bursa SMMM Odası’na ve sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti.

SEMPOZYUM İÇERİĞİ VE SUNUMLAR

Açılış konuşmalarının ardından ise sempozyuma geçildi. Sempozyumun ilk sunumunu Doç. Dr. Aylin Poroy Arsoy ‘Aile Şirketlerinde Kurumsal Yönetim, İç Kontrol ve Aile Anayasası’ konusunda gerçekleştirdi. Öğleden sonra ise Prof. Dr. Ercan Bayazıtlı’nın oturum başkanlığını yönettiği ‘Aile Şirketlerinde Risk Temelli İç Kontrolün Önemi ve Üst Yönetim Sorumluluğu’ konulu oturum gerçekleşti. Prof. Dr. Ganite Kurt, Doç. Dr. Tuğba Uçma ve ‘Etkin Bir İç Kontrolün Özellikleri, Etkinlik Nasıl Ölçülür’ konulu sunumunu yapmak üzere Prof. Dr. Serdar Özkan tek tek söz alarak sunumlarını gerçekleştirdiler. Günün son sunumunu ise ‘İç Kontrol Uygulaması’ konusuyla Prof. Dr. Serdar Özkan gerçekleştirdi. Sempozyumun ikinci gün programı ise Prof. Dr Ümit Gücenme Gençoğlu’nun oturum başkanlığında gerçekleşti. Oturumda, Prof. Dr. Seval Selimoğlu ‘Kurumsallaşma Yolunda Kurumsal Risk Yönetimi’, Doç. Dr. Volkan Demir ‘İşletme Üst Yönetimindeki Uyuşmazlıkların Çözümü ve Kurumsal Yönetim’, Prof. Dr. Yakup Selvi ise ‘Kurumsal Yönetim Raporlaması: Türkiye’deki Gelişimi’ konularında sunumlarını gerçekleştirdi.  Sempozyumun kapanış panelini ise Prof. Dr. Göksel Yücel’in moderatörlüğünde Dr. Güler Manisalı, Prof. Dr. Cemal İbiş ve Prof. Dr. Şaban Uzay, ‘Aile Anayasası’, ‘Aile Anayasası’nın Oluşturulmasında Meslek Mensubunun Rolü’ konularında gerçekleştirdi. Etkinlik sonunda kürsüye çıkan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, sempozyumda emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür ederken, konuşmacılara da tek tek plaket takdim etti. Sempozyum, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

İZNİK GEZİSİ VE GALA YEMEĞİ

Öte yandan; sempozyum programının ilk günü, İznik Belediyesi’nin katkılarıyla ve rehberliğinde ilçe çevre gezisi düzenlendi. İlçedeki tarihi yerler gezilirken, çini ve seramik atölyeleri de ziyaret edildi. Gezi programının sonunda ise sempozyumun gerçekleştiği Grand Belekoma Otel’de gala yemeği organize edildi. Meslek mensupları canlı müzik eşliğinde keyifli bir geceye imza attı.

 

Foto altı:

1-2

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca (BSMMMO), TÜRMOB’un katkılarıyla, İznik Belediye Başkanlığı ve İznik Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, İznik’te ‘1. Kurumsal Yönetim ve İç Kontrol Sempozyumu’ düzenlendi.

 

3

Sempozyuma, Türkiye genelinde 50 ilden 400 civarı meslek mensubu katıldı.

 

4-5

BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez.

 

6

‘1. Kurumsal Yönetim ve İç Kontrol Sempozyumu’ İznik’teki Grand Hotel Belekoma’da gerçekleşti.

 

7

Sempozyumda her oturum sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi.

 

 

 

 

HABER- AHA