Kemer'de Yörük İşbirliği

AHA ANTALYA-1980'li yılların başında Kemer'de kurulan ve günümüze kadar Yörük Kültürünü açık hava müzesi şeklinde sunan Yörük Parkı ile 2011 yılında kurulan Kemer Yörükler Derneği birlikte çalışmalar yapacak.

Kemer’in yaklaşık üçte ikisinin Yörük olduğu bölgede bu kültürü yaşatma adına birlikte projeleri hayata geçirme kararı alan Yörük Parkı yetkilileri ve Kemer Yörükler Derneği , yaşayan açık hava folklor müzesi olarak bilinen Yörük parkını da bir üs gibi kullanacak.

 

                Kemer Yörükler Derneği çok genç bir dernek olmasına rağmen bugüne kadar yaptığı çalışmalar ile de dikkat çekiyor. Çevre ilçe ve illerdeki diğer dernek ve kuruluşlar ile de yakından ilişkiler kuran Kemer Yörükler Derneği daha şimdiden birçok yerde tanınır hale gelmiş. Kemer’in Kuzdere mahallesinde yer alan ofisinde 57 üyesi ile özleri olan Yörük Kültürünü geleceğe taşımak için çalışıyorlar. Kemer’in yakından tanıdığı aktif bir isim olan Turhan Arslan’ın Başkanı olan Kemer Yörükler Derneği her yıl gerçekleştirdiği ve geleneksel hale getirdiği Çukuryayla şenlikleri ile dikkat çekiyor. 

 

                Kemer Yörükler Derneği Başkanı Başkan Turhan Arslan öncelikle Kemer’in simgesi olan Yörük Parkının bu kültürü geleceğe taşıması açısından günümüze kadar yaptığı çalışmalar için teşekkürlerini sunarken “ Kemer Yörükler derneğini 2011 yılında kurduk. Ve o günden bugüne kadar 57 üyemiz var. Kurulduğumuz günden bu yana çok sayıda çalışma yaptık. Örneğin kurulduğumuz günden beridir kış aylarında muharrem aylarında aşure etkinliklerimiz, yaz aylarında Yörük şenliklerimizi devam ettirmekteyiz. Bu sene altıncısını yaptık, Allah İzin verirse 2015’te yedincisini gerçekleştireceğiz. Yörük kültürümüzü yaygınlaştırmaya ve kendini Yörük kültürüne adamış kendi özü sözü soyu Yörük olan insanlarla irtibatlar kuruyoruz. Onları ziyaret ederekten görüşüyoruz. Bugünde burada Kemer Yörük parkını ziyaret ettik ve Cemal beyle tanıştık kendileri bizi çok güzel karşıladılar. İnşallah bundan sonraki diyaloglarımız beraberliklerimiz devam edecek, daha güzel iyi projelere birlikte beraber hamle yapıp, imzalar atacağız”

 

Arslan Kemer’in üçte ikisinin Yörük olduğunu ve bu kültürü yaşatmanın da mutluluğunu yaşadıklarını Da belirtirken, “ Kemerin üçte ikisinin Yörük olduğu bir bölgede yaşıyoruz. Kemer’de Yörük kültürünü yaşatma açısından daha aktif çalışacağız. Benim annem babam dedem Yörük diyenlerin ortaya çıkacağı, artık ben özgeçmişimi yaşamak istiyorum diyen herkesi bu kültür altında toplamayı hedefliyoruz özümüzün yaşadığı gibi yaşmak istiyoruz çevre il ve ilçelerindeki Yörük etkinliklerine de katılıyoruz. Oranın Yörük temsilcileriyle fikir ve öneriler sunup görüş alıverişinde bulunuyoruz onlara da teşekkür ediyoruz. Ayrıca bizi ağırladığı için Yörük parkı sahiplerinden Cemal Bey’e de teşekkür ediyoruz. Bundan böyle Yörük parkını kendi evimiz gibi, kendi derneğimizin lokali gibi görüyoruz. Buraya rahatlıkla gelip gideceğiz. Kemer Yörükler Derneği olarak toplantılarımızı Yörük parkında bulunan bey çadırında yapmayı düşünüyoruz.  Bu yıl yaz aylarında Çukuryayla Yörük şenlikleri açılışı öncesi galamızı burada yapmayı düşünüyoruz. Çünkü burasını Yörük parkı galamıza en uygun yer olarak görüyoruz.  İnşallah güzel projelere imza atacağız. Kısa zaman sonra yaptığımız bu çalışmalar ile bizlere inanmayan görüşlerimize aldırış etmeyenler de yaptığımız bu çalışmalar ile inanıyorum ki bizim yanımızda olacaklar” 

 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kemer Yörük Parkı Sahiplerinden Cemal Şahin iyicil ise yaptığı açıklamasında, “Kemer Yörükler Derneği Yörük parkına yapmış olduğu ziyaret bizim için çok büyük bir sürpriz oldu aynı zamanda bu ziyaret bizim için bir ödül anlamına geliyor. Bu yüzden kendilerine çok teşekkür ediyoruz bundan sonra Turhan başkanımızın da ifade ettiği gibi önümüzdeki dönemde beraber çalışmalarımız olacak ve bundan da önümüzdeki tarihlerde bundan sonra birlikte projelere imza atacağız. 1982 yılında oluşan Yörük Parkı projesi, binbir zorluk ve engellere rağmen, 1986 sonlarında Kemer’in hakim noktası durumundaki yarımada karakterindeki küçükburunda hayat bulmuştur. Tesisimiz Folklorik Yörük Parkı yarımada karakterindeki Milli Park statüsündeki Devlet Ormanı Küçükburun üzerinde kuruludur. Yörük kültürünün yaşayan açık hava folklor müzesi şeklinde sergilendiği konseptine uygun kırsal alan peyzajıyla ve bu dokuyu tamamlayan müziğin tınısıyla, tavuklarıyla, horozlarıyla, tavşanlarıyla, kedileriyle, köpekleriyle, kuşlarıyla ekol durumunda özgün bir işletmedir. Zorun başarıldığı, engellerin birer birer aşıldığı, yılların verdiği olgunluk ve onurlu duruşuyla Folklorik Yörük Parkı, geçmişle geleceği buluşturmaya devam edecektir” diye konuştu.