Hacı Aşık Celal Göksal;"Tükenmekte Olan Bir Kültürün Son Temsilcisiyim"

AHA BALIKESİR-Balıkesirli Halk Ozanı ve Gezgin Destancı Celal Göksal, Anadolu Destancı ozanlarının son temsilcilerinden birisi olduğunu söyledi.

Balıkesir'in Bahçedere Köyünden yaşayan ilçeler ile köyleri gezip destanlarını satarak geçimini sağlamaya çalışan Halk Ozanı ve Gezgin Destancı Hacı Aşık Celal Göksal, Anadolu Destancısı olarak birçok ödüller aldığını ama para ödüllerini kabul etmediğini söyledi.

“Anadolu'da ki ‘Gezgin Destancı’ ozanlar geleneğinin ve Anadolu ozanlarının belki de son temsilcilerinden birisiyim” diyen 76 yaşındaki, evli 2 çocuk sahibi Gezgin Destancı Hacı Aşık Celal Göksal, on binlerce yıldır Anadolu Türklerinin Orta Asya'dan, Anadolu'ya taşıdığı ‘destancı geleneği ve kültürünü’ devam ettirmenin sevincini yaşattığını söyledi.

Sazı olmayan, sözü olan ve dili kuvvetli, 60 yıldır gezgin bir şair olduğunu, Anadolu'da ki 'Destancı' geleneğini ve Anadolu ozanlarından Hacıbektaş Veli, Mevlana ve Âşık Veysellerin belki de son temsilcisi olduğunu açıklayan Destancı Celal Göksal, konuşurken de şiirsel ve destansı dizeleri ile cevap veriyor.

50 yıl önce Anadolu’da önemli sayıda ‘Gezginci Destancı’ bulunduğunu son yıllarda sadece kendisinin kaldığını ve yazdığı destanlarını fotokopi çektirip Edremit ilçesine geldiğini, köy, köy gezip eserlerini halka ulaştırdığını açıklayan Destancı Göksal, “Anadolu Destancıları artık yok!. Bu tükenmekte olan bir kültürün son temsilcisiyim” diyerek üzüntüsünü belirtti.  

Askerlikten sonra yazmaya ve söylemeye başladığı destanlarıyla, birçok ödüller aldığını, “Para ödülü vermek istediler ama para almadım” diyen Göksal, 'Anadolu Türklerin binlerce yıldır Orta Asya'dan, Anadolu'ya taşıdığı bir geleneği ve kültürü devam ettirebilmesinin sevincini yaşadığını, yaşatmaya da devam ettireceğini söyledi.

ENVER DOLGUN