Görme Engellilere Akıllı Gözlük İcadı

AHA ELAZIĞ-Elazığ’da Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden 3 lisans öğrencisi görme engelliler için akıllı gözlük icat edildi


Herhangi bir engeli sensörler yardımıyla görüp titreşime dönüştürerek görme engellileri uyaran ve bitirme proje yarışmasında birinci seçilen akıllı gözlük, Altı Nokta Körler derneği Elazığ Şubesi’nde basına tanıtıldı. 

Elazığ Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Güler; “Gözlüğümüzde 2 tane unsur var. Birincisi ultrasonik sensörlerimiz, ikincisi titreşim motorumuz. Cep telefonlarında bulunan titreşim motorları gibi bir motorumuz var. Ultrasonik sensörlerimiz ses dalgalarını karşıya gönderiyor. Bir alıcı ve verici ünitesi mevcut. Bu alıcı verici ünitesinden mesafeyi algılayıp yazılımsal olarak 1 metre mi 50 santim mi veya 50 santimden daha kısa mesafelerde gitgide şiddeti arttıracak şekilde titreşim vererek kullanıcının bir engele çarpmasını önlüyor. Kısaca projemizi özetleyecek olursak projemizin hem yazılımını hem gözlüğü tamamen bizim bitirme öğrencilerimiz yaptılar ve bölümümüzde gerçekleştirilen bitirme projesi yarışmasında yüksek katma değeri olduğundan birinci seçildiler. Yürüme mesafesi de dikkate alındı çünkü 50 santim belki bir veya iki adım. Hemen engelin farkına varılsın diye adımlarını yavaşlatsın ya da dursun diye 50 santim olarak belirledik. Geliştirilmesi gerekiyor şu an itibariyle. Projemize TÜBİTAK veya Sanayi Bakanlığı’ndan eğer destek alabilirsek inşallah seri üretime geçmeyi düşünüyoruz. Görme engelli vatandaşlarımız için hayırlı olur diye düşünüyoruz.” dedi.



Projeyi 3 lisans öğrencisinin hazırladığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Güler; “Projemizin bütçesini düşük maliyet olarak hedefledik. Mühendislik açısından öncelikle düşük maliyet, maksimum verim, maksimum fayda prensibiyle ürettik. Yaklaşık 100-150 TL bir maliyet gitti. Şu an biraz daha kaba haliyle görüyorsunuz çünkü 2 ay gibi kısa bir sürede çıkan bir proje bu. Bizim için şu an çalışıyor olması önemli. Eğer üretim aşamasına getireceksek biraz daha geliştirilip çok daha uygun ve direkt kullanıma piyasaya sunuma hazır hale getirilebilecek. Bu titreşimleri sesli sinyale dönüştürebiliriz. Mesafe var dur diyebilir ama kalabalık ortamda sesin duyulamama riskini düşündüğümüz için şu an titreşim verdik. İlk başta titreşimi kola bantla vermeyi düşünmüştük ama kablo karmaşasının önüne geçmek için titreşimi enseye vermeyi düşündük. Fakat tabi bu geliştirilecek.” şeklinde konuştu. 



Titreşim motorunun beynin alt kısmındaki beyinciğin üzerine denk gelmesi nedeniyle sağlık açısında sakıncalı olabileceğini de söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hasan Güler; “Bu tabi 2 ay gibi kısa vadede yapılan bir şey. Üretim aşamasına gelebilmesi için uzun vadeli çalışmalar gerekiyor. Cep telefonları bildiğiniz gibi elektromanyetik dalgalar yayıyor ama sürekli kullanım için bunu minimuma indirebilecek iyileştirmeler yapılabilir.” dedi.

Altı Nokta Körler Derneği Elazığ Şube Başkanı Refik Temiz ise; “Özellikle Hasan beye ve öğrenci kardeşlerime teşekkür etmek istiyorum. Görme engelliler dikkate alınarak böyle bir cihazın tasarlanıp hayata geçirilmesi bizleri memnun etti. Bu cihazın ileriki safhalarda daha geniş alanları taramasıyla icraat göstermesi bizim açımızdan daha güzel olacak. Ben hocamıza sıfır görme engelliler için bu gözlüğün çok güzel olduğunu fakat azda olsa görebilen engellilerimizden ışığı görenlerin güneş gözlüğüyle ışığı da kaybedeceği için bastonun daha uygun olacağını düşünerek, gerçi bu akıllı gözlükte beyaz camda da üretim olsa iyi olur ama bastona da bu titreşimin tasarlanmasını önerdim. Gerçekten büyük bir mucize bulmuşlar. Allah’a kurban olayım işte inşallah böyle giderse görme engelliler daha büyük rahata kavuşacaklar. Görme engeli ülkemizde silindiği gibi Elazığ’da da silinir diye düşünüyorum ve bu çalışmaların devamını bekliyorum. Allah razı olsun hepsinden.” diyerek teşekkür etti.





Elazığ/Arzu Akın