Gebelik Döneminde Beslenmeye Dikkat!

AHA ADIYAMAN-Adıyaman Özel Park Hospital Doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nursel Öztekin Bazoğlu gebeliğin insan yaşamında beklenen en önemli devrelerden biri olduğunu belirterek, gebelik döneminde beslenme şekli anne ve doğacak bebeğin sağlığını büyük ölçüde etkileyeceğini söyledi.

Halk arasında gebelik döneminde annenin iki kişilik yemesi fikrinin hakim olduğunun altını çizen Dr. Bazoğlu şunları söyledi; “Gebelikte fazla beslenmede yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zararlıdır. Gebelik döneminde tek taraflı beslenmeden kaçınmalı, protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin minareller gereği kadar uygun oranda alınmalıdır. Gebelik döneminde bütün besin maddelerinin günlük ihtiyacı artar. Anne adayı gebelik boyunca ortalama 10-12 kilo alır. Gebelikte kilo takibi yapılmalıdır. İlk 3 ayda 05-1 kilo diğer aylarda 1,5-2 kilo alınır. Gebelik sırasında gebe olmayan insanlar için geçerli olduğu gibi aşırı yağlı yiyeceklerden, gereksiz kalori içeren besleyici değeri olmayan kek, bisküvi gibi yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Hamur içeren ve yağlı yiyecekleri çok fazla tüketmemeye özen gösterilmeli. Baklava ve benzeri tatlı türleri tüketilebilir ancak az miktarda tüketilmeli”
Gebelikte üç ana öğün üçte ara öğün olmak üzer altı öğün yemek yenilmesi gerektiğini vurgu yapan Bazoğlu; “Aşırı tuzlu yemeklerden ve fastfood tarzı yiyeceklerden kaçınılmalı. Mineral ve vitamin kaynağı olduğu için sebze ve meyve tüketilmelidir. Et ve süt ürünleri gebelik sırasında gerekli protein sağlayacaktır. Gebelik süresince haftada bir iki gün balık, et, tavuk bir gün ise kuru baklagil tüketilmesi faydalıdır. Ayrıca bir iki ceviz tüketilmesi bebeğin beyin gelişimi için önemlidir. Balık yağı omega 3 kaynağıdır. Gebelikte bol sıvı alımı önemlidir. Bol sıvı içilmeli günlük ortalama 12 bardak su içilmeli, çay kahve az tüketilmeli veya tüketilmemeli. İçecek olarak ayran, süt ve taze meyve suları tercih edilmeli. Maden suyu ve bitkisel çaylar içilebilir. Çiğ et, çiğ köfte, iyi pişirilmemiş sucuk, iyi pişirilmemiş yumurta ve mayonez tüketiminden kaçınmak gerekir. Sebze ve meyveleri bolca yıkamalı, mevsim dışı sebze ve meyve tüketilmemelidir. Sigara kesinlikle kullanılmamalı ve sigara içilen ortamda durulmamalı. Konserve, salamura ve turşu tarzı yiyecekler seyrek ve az tüketilmeli. Yağ gurubu olarak zeytinyağı, mısır ve ayçicek yağı kullanılmalı. Hazır çorba, et tabletleri gibi hazır ürünler mümkün olduğunca tüketilmemeli. Gebelik döneminde kabızlık sorunu yaşanması halinde meyve ve sebzeleri iyice yıkadıktan sonra kabuklarıyla tüketilmeli, sabah aç karnına bir su bardağı ılık su, kayısı veya mürdüm eriği kompostosu içilmeli. Gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan birisi de cep telefonu kullanımı. Anne adayları mümkün olduğunca cep telefonlarını üzerlerinde taşımamalı, mümkünse de kullanılmamasını öneriyoruz.” Şeklinde konuştu.