Doğal Ortamda Üretilen Köy Ürünlerine Talep Arttı

Sağlıklı ve bilinçli yaşamın farkında olanlar artık doğal ürünleri kullanıyor.

Süt ürünleri arasında yer alan Tereyağı, Yoğurt ve Peynirleri satın alan vatandaş, köy ürünlerini tercih ediyor Sağlıklı ve doğal ortamda üretilen köy ürünlerine vatandaşın talebi arttı.

Öyle ki daha önce köy ürünleri satmayan yerler bile artık . Sağlıklı ve doğal ortamda üretilen köy ürünlerine vatandaşın talebi arttı. Öyle ki daha önce köy ürünleri satmayan yerler bile artık doğal gıdaları satmaya başladı. Vatandaş özellikle süt ürünleri arasında yer alan Tereyağı, Yoğurt ve Peynirin köy ürünü olmasına dikkat ediyor. Köyde ürettiğini şehirde satan Esnaf Mehmet Tosun, “son dönemlerde vatandaş köy ürünlerine daha çok yönelmeye başladı. Ürünü satın almadan önce köyde üretilip üretilmediğine dikkat ediyor. Sağlığını düşünen her insan doğal ürünler tercih eder. Fabrika üretimi olan ürünlerde ne olduğunu bilmediğimiz katkı maddeleri katılıyor ve bu da ürünün doğallığını bozup sağlığı tehdit ediyor. Asırlardır aynı geleneği sürdüren köy insanı, ürettiğini şehirde satarak geçimini sağlıyor. Tabi şehirde yaşayan vatandaş ise köy ürünlerinden son derece memnun ve bu geleneğin hep devam etmesini istiyor. Köy ürünleri geleneksel olarak asırlarca kullanılıyor ve günümüzde ise hala çok tercih ediliyor. Köyde yaşayan insan en sağlıklı insandır. Gıda ürünlerinin çoğu köyde üretilir. Köyde yaşayan insan, şehirde yaşayan insandan daha uzun ve sağlıklı yaşar. Köy hayatı zor ve meşakkatli olsa bile, onlar yaşadığı hayattan çok memnun ve onlar köy hayatını şehir hayatına tercih etmezler” dedi.

İNSAN ÖMRÜNÜ UZATIYOR

Aynı geleneği babadan devam ettiren Esnaf Mehmet Tosun, hem üretici olarak hem de esnaf olarak, sattığın ürünlerin insan sağlığına çok yararlı olduğuna dikkat çekerek,  “doğal ürünler her zaman sağlıklı olduğu için insan ömrünü de uzatır. Yıllardır kendi ürettiğimi veya koşu köylerden satın aldığım ürünleri satarım. Doğanşehir’e bağlı Recep Köyünde, köylülerimizden satın alıyoruz. Doğal olarak ürettiğimiz ürünlerin birçoğu kendi ürünümüzdür. Tereyağını tanıdığımız kimselerden alıyoruz. Sağlığını düşünen her insan öncelikli olarak doğal ürünleri tercih ediyor. Benim müşterilerimin çoğu sağlıkçıdır, yani sadece doğal ürünler kullanıyor. İnsanların hep hayali vardır. Köye gitmek, köy yoğurdunu, tereyağını, peynirini yemek ister. Köyde yaşayan insan en sağlıklı insandır. Doğal ürünler elle hazırlandığı için fabrikasyon ürünlerle kıyaslanamaz. Asırlarca süre gelen bir gelenek olmuş, vatandaş sağlıklı yaşamak için doğal olan ürünleri tercih ediyor. Hazır alınmış fabrika ürününde tat, renk ve katkı maddeleri içeriyor. Ama doğal ürünler, kaynağından alınıp hiçbir katkı maddesi içermemesi ve doğrudan yenilebilir hale getirildiği için daha sağlıklıdır. Örnek verecek olursak, doğal olmayan bir ürün aylarca dayanabiliyor, çünkü bozulmaması için ilaç veya katkı maddesi koyarlar, ama doğal bir yoğurt ikinci gününden itibaren ekşir” diye konuştu.

“VATANDAŞ BİLİNÇLİ”

Satılan ürünlerin doğal ve kalite ürünler olmasını isteyen vatandaşın bildiği yerden satın almasını öneren Esnaf Mehmet Tosun, “peynirinizi, yoğurdunuzu ve tereyağınızı bildiğiniz yerden alın. Her satın aldığınız Tereyağı gerçek olmayabilir. Daha ucuza veya daha pahalıya satılan da var. Tereyağı, peynir veya balı mevsimine göre almak gerekiyor. En iyi tereyağı, Işığın altında beyazlık yapan gerçek tereyağıdır. Gerçek tereyağı ışıkta beyazlar. Çok aşırı sarı tereyağına aldanmayın, katkı maddesi vardır mutlaka. Gerçek tereyağı 36 derecede erime yapar. Süpermarketlerin bazılarında yoğurtlar aylarca durmakta, sadece üzerinde son kullanma tarihinin yer aldığı kapaklar değiştirilmektedir. Bu da yoğurdun sahte olduğunu göstermektedir. Hâlbuki ekşiyen yoğurt iyi yoğurttur. Küf yapan peynir de iyi peynirdir. Kaşarda küf asla sağlığa zararlı değildir. Evde tereyağı yapmak için gerekli olan şey ise süt kaymağıdır. Taze süt iyice kaynatıldıktan sonra üzerinde biriken kaymak ayırılıp soğutulur. Soğuyan kaymak iyice çırpılarak ayrışması sağlanır. Bu aşamada kaymağı bir kap içerisinde iki yana sallamak da etkili olabilir. Ayrışan kaymaktan bir miktar çıkan tereyağı alınıp yemeklerde ve kahvaltılarda kullanılabilir. Süt ürünleri çeşitleri günümüzde çok fazlalaştı. Her gördüğümüz ürünü satın almamak gerekir. Satın aldığımız ürünün etiketine, nerede üretildiğine, içinde hangi malzemelerin katıldığına dikkat edilmeli. Aslında zaman değişti, eskiden olsa vatandaş sormadan alıyordu. Şimdi vatandaş daha bilinçli, neyi satın aldığını biliyor” şeklinde konuştu.

HAKİKİ TEREYAĞININ FAYDALARI

Tereyağı vitaminler açısından mükemmel bir kaynaktır. Öncelikle içerdiği A vitamini sayesinde vücuttaki pek çok fonksiyonun düzgün şekilde çalışmasını sağlamaktadır. A vitamini ayrıca göz sağlığı ve iyi görmek için gereklidir. Mineraller açısından da oldukça büyük bir kaynaktır. Tereyağında manganez, krom, çinko, bakır ve selenyum, güçlü bir antioksidan olarak bulunmaktadır. Tereyağı özellikle buğday tohumu ile karıştırıldığında gram başına çok daha fazla selenyum içerebilmektedir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve metabolizmanın artırılması için tereyağı kısa ve orta zincirli yağ asitleriyle büyük fayda sağlayabilmektedir. Doğal tereyağı karoten gibi insan için alışılmadık temek besin değerlerini içermektedir. Karotenler antioksidanlara ya da A vitaminine dönüşmektedir. Her iki durumda da insan sağlığına katkıda bulunarak hastalıklarla mücadele etmeyi sağlamaktadır. A vitamini ve beta-karotenin yüksek seviyelerde olması, tereyağının kolorektal ve prostat kanseri riskini azaltmasını sağlamaktadır. Yapılan başka çalışmalarda ise, tereyağının meme kanseri üzerindeki olumlu etkileri olduğu ortaya konmuştur. Tereyağı, mide ve bağırsaktaki savunma sistemini artırmaktadır. Eğer eklem sertliğinden kurtulmak istiyorsanız, diyet programınıza gerçek tereyağını eklemekten kaçınmamalısınız. Tereyağında bulunan hem A. hem de .D vitaminleri güçlü kemikler için vücudun kalsiyumu emmesi açısından oldukça gereklidir. Kemik hastalıklarının yağsız süt tüketen toplumlarda daha sık rastlandığı göz önüne alınırsa, yağı tercih etmek daha doğru olabilmektedir. Margarin kullanımı yerine tereyağı kullanımı önerilmektedir. Çünkü trans yağlar yani işlenmiş yağlar pek çok hastalığa neden olabilmektedir. Ancak, tereyağı sağlıklı gıdalar arasında girmektedir. Tereyağı Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini içermektedir. Bu Omega 3 yağ asitleri beyinin gelişmesini teşvik etmektedir. Özellikle çocuklarda büyüme çağında Omega 3 oldukça önemlidir dedi.