Dışı Çıtır İçi Yumuşacık! Fırında Baharatlı Nefis Patates

Şöyle dışı nar gibi kızarmış içi pamuk gibi yumuşacık pişmiş fırında patates tarifine kim hayır diyebilir?

Mutfakta fazla zamanınızı almayacak, şipşak hazır olan fırında baharatlı patates tarifi videolu ve resimli anlatımıyla nefisyemektarifleri’nde! Et, tavuk, balık veya köftenin yanında çok iyi gidecek fırında patates tarifi ile menünüzü çeşitlendirebilir, aileniz ve misafirleriniz için doyurucu bir alternatif hazırlayabilirsiniz! Fırında patates tarifini dilerseniz sade dilerseniz damak tadınıza en uygun baharatlarla harmanlayarak pişirebilirsiniz.

 

Günlük telaş içinde akşama yemeğin yanında ne yapsam diye düşünürken kendinizi buluyor musunuz? Ana yemeğin yanında masanızda kolay bir çeşit oluşturacak aynı zamanda ev halkını da memnun edebilecek fırında elma dilim patates tarifi için ihtiyacınız olan tüm detaylar tek tıkla sizin mutfağınızda!

 

 

 

Fırında Baharatlı Patates Tarifi Nasıl Yapılır?

 

Özellikle et ve tavuk yemeklerinizin yanında adeta kurtarıcı olacak fırında baharatlı patates tarifi yemek seçen minik gurmelerin de çok hoşuna gidecek! 

 

Zevkinize göre arzu ettiğiniz baharatlarla hemencecik harmanlayıp fırına verebileceğiniz en güzel fırında patates tarifi için ihtiyacınız olan yapılış aşamaları ise şu şekildedir:

 



İlk adım patateslerin kabuklarını soymak. Eğer patateslerinizin kabukları çok kalınsa soymanız pişirme kolaylığı sağlar; kabuklar çok inceyse iyice temizledikten sonra bu haliyle de fırına verebilirsiniz.


İkinci adım patatesleri dilimlemek. Bu tarifte patatesler elma dilimleri şeklinde eşit parçalara bölündü; siz dilerseniz halka halka da kesebilirsiniz.


Patatesleri yayabileceğiniz genişlikte bir fırın tepsisi işinizi görecektir. Patatesleri yine bu tepsi içerisinde baharatlayabilir; bulaşık çıkarmaktan kaçınabilirsiniz.


3 adet patates 1-2 kişilik porsiyon için ideal; siz kalabalık bir sofra için hazırlıyorsanız bu sayıyı artırabilirsiniz.


Patates için tuz olmazsa olmazdır. Tuzdan sonra karabiber ve pul biber gibi herkesin evinde bulunabilecek klasik baharatlar bu tarif için yeterli olacaktır; kekik, kırmızı toz biber, isot, köri gibi farklı baharatlar da tercih edebilirsiniz.


Baharatlar ve unu (veya nişasta) patateslerle bütünleştirmek için sıvı yağ ya da zeytinyağı kullanabilirsiniz. Bu tarifte tüm patateslere yetecek kadar sıvı yağ kullanıldı.


Önceden ısıtılmış, alt üst açık 180 derecelik fırında patateslerin üzeri nar gibi kızarıncaya dek kontrollü pişirebilirsiniz. Afiyet olsun!



 

 

 

Fırında Patates Kaç Dakikada Pişer?

 



Fırında patates tarifi için pişme süresi 180-200 derecelik bir fırında 30 ila 40-45 dakika aralığındadır. İlk yarım saatten sonra patateslerinizi kontrollü pişirmeye devam edebilirsiniz.


Patateslerin pişme süresi fırından fırına, patateslerin cinsine, dilimleme büyüklüğüne göre değişebilir; patateslerinizi orta-ince kalınlıkta dilimlerseniz çok daha çabuk pişer.



 

 

 

Fırında Patates Tarifi Hazırlamanın 5 Altın Püf Noktası

 



    Fırında pişireceğiniz patateslerin daha yumuşak olması için elma dilimleri halinde kestiğiniz patatesleri -çok kısa bir süre- haşlayabilir ya da kızartabilirsiniz. Bu sayede patatesleriniz fırında daha çabuk pişecektir. Ayrıca içinin çiğ kalması riskini en aza indirgemiş olacaksınız.


    Patatesleri fırına vermeden önce hazırladığınız baharatlı sosta birkaç saat dinlendirebilirsiniz; böylelikle baharatların aroması patateslere çok daha fazla işleyecektir.


    Fırında patates tarifi için marine sosuna birkaç kaşık yoğurt ekleyebilirsiniz. Yoğurt, patatesin dış kabuğunda kızarmış çıtır bir katman oluşturacağı için yemesi çok daha zevkli olacaktır.


    Eğer fırında patatesleriniz pişerken dışı çoktan kızardı ama içi çiğ kaldıysa üzerini alüminyum folyo ile kaplayıp bir süre daha pişirmeye devam edebilirsiniz. Bu problemi sık sık yaşıyorsanız fırın poşetleri de işinize yarayacaktır.


    Fırında patates pişirirken tepsiye yapışmamaları için tabanına yağlı kağıt serebilirsiniz. Böylece çok daha az yağ ile hem hafif hem de temiz sonuçlar elde edebilirsiniz.



 

 

 

Fırında Baharatlı Patates Tarifi Yanında Ne Servis Edilir?

 



Fırında patates tarifi tavuk, köfte, hamburger, pizza, et ya da balık yemekleri ile birlikte alternatif atıştırmalık olarak servis edilebilir. Et - patates ikilisi her yaştan damak zevkine uyan bir lezzettir.


Patatesleri batırmak için yoğurtlu dip sos hazırlayabilirsiniz. Süzme yoğurt, mayonez, sarımsak, nane, kekik, pul biber gibi ek malzemelerle iyice çırpıp pürüzsüz bir sos sunabilirsiniz.


Ketçap, mayonez, barbekü sos, acı sos gibi sos çeşitlerini minik sos kaselerine paylaştırıp servis edebilirsiniz; özellikle çocuklarınızın çok hoşuna gidecektir.



 

 

 

Fırında Patates Kaç Kalori, Kilo Aldırır Mı?

 

Fırında patates pişirmek, kızarmış patateslere oranla çok daha az kalori içerir. Kızartma işlemi için fazlaca yağ gerektiğinden bu kalorinin büyük bir bölümünü yağ ve karbonhidrat oluşturur. Diyet menüleri için en ideali çok az yağ ve baharatlarla harmanlanmış fırın patates tarifidir. 

 

Peki, fırında patates kalori değeri nedir?

 



1 orta porsiyon (275 gr) fırında patates: 240 kalori


1 adet orta dilim (20 gr) fırında patates: 17 kalori



 

Fırında patates tarifi karbonhidrat içerdiği için eğer kilo almak istemiyorsanız yanında ekmek ya da makarna, pilav, erişte gibi yardımcı yemekler tüketmekten kaçınmalısınız. Bol yeşillikli limonlu salata, ızgara veya haşlanmış tavuk - hindi göğüs, balık ve az yağlı kırmızı et çeşitleri ile protein takviyeli doyurucu bir öğün hazırlayabilirsiniz.

 

Fırında patates her ne kadar kızartmasından daha sağlıklı kabul edilse de fazla tüketmek iyi bir tercih olmayacaktır. Çünkü 100 gram bir patatesin içinde neredeyse 20 gram kadar karbonhidrat bulunur. Nişasta oranı yoğun bir kök sebze olan patates, kan şekerinizi hızla yükseltir ve uzun süreli tokluk hissi vermez; glisemik indeksi yüksektir.

 

Peki, fırında patates en sağlıklı nasıl tüketilebilir? 

 

Kabuklarında ve kabuk kısmına en yakın bölümde yer alan vitaminleri kaybetmemek için kabuklarıyla çok az yağ ile fırınlayabilir, fırından çıkardıktan sonra bir süre dinlendirerek glisemik indeksini kabul edilebilir oranlara düşerebilirsiniz.