Çorlu Reyap Hastanesinden Yürüyemeyen Hastalara Umut Işığı

Çorlu Özel Reyap Hastanesi yaptığı büyük yatırımla Türkiye'de çok az yerde yapılan tedaviyi ve tıbbi aletleri Bölge halkının hizmetine sunarak, yürümekte zorlanan veya yürüyemeyen hastalar için büyük bir umut ışığı oldu. Basın mensupları ile yapılan toplantıda konuyla ilgili olarak, Özel Reyap Hastanesi Başhekim Dr. İbrahim Oktay ve ilgili birim doktorları bilgiler verdi.

Fizik Tedavi ünitesinde yeni hizmet vermeye başlayan bölümde yapılan tanıtıma Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şube Başkanı Canan Naciye Yurdseven ve hastane yetkilileri katıldı. Başhekim Dr. İbrahim Oktay yaptığı açıklamada; “Özel Reyap Hastanesi olarak, ilçemizin ve bölgemizin ihtiyaçları doğrultusunda her sene yaptığımız yeni yatırımlar ve kadromuza dahil ettiğimiz alanında yetkin akademisyen hekimler ile, verdiğimiz sağlık hizmetinin imkan ve kalitesini geliştirerek artırmaya devam ediyoruz.

2018 yılı Ocak ayı içerisinde Çorlu hastanemiz Fizik Tedavi Ünitesinde hizmet vermeye başlayan Robotik Yürüme Tedavisi, çeşitli nedenlerle yürüyemeyen hastalarımıza umut ışığı olacak, bölgemize sunduğumuz yeni bir sağlık hizmeti ve yatırımıdır. Robotik Yürüme Tedavisi; Fonksiyonel hareket ve duyusal stimülasyon, MS (multiple sclerosis), serebral palsi (CP) ya da diğer nörolojik hastalık ya da hasarın yanı sıra, felç, spinal kord hasarı, travmatik beyin hasarının sonrasında, nörolojik hastanın rehabilitasyonunda önemli bir yer tutmaktadır.

Robotik Yürüme Tedavisi hastanemiz Fizik Tedavi Ünitesinde, Fizik Tedavi Uzmanlarımız Doç. Dr. Aliye Yıldırım Güzelant ve Uz. Dr. Nalan Yağmur gözetiminde eğitimli fizyoterapistlerimiz tarafından yapılmaktadır. Ayrıca yine bölgemizde ihtiyaç duyulan ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi) işlemi de 2017 yılı Kasım ayı içerisinde hastanemizde yapılmaya başlanmıştır. Özel Reyap Hastanesi olarak kadromuza dahil ettiğimiz Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Kadayıfçı tarafından yapılan ERCP girişimsel işlemi ile yine bölgemizde ihtiyaç duyulan karaciğer, safra kesesi ve pankreas hastalıklarında ciddi bir teşhis ve tedavi imkanını sunmaktadır.

ERCP; safra kanalları ile pankreas kanalı hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan üst düzey bir gastroenteroloji uygulamasıdır. ERCP sırasında özel bir endoskopi cihazı, çeşitli kateterler ve röntgen cihazı birlikte kullanılır. Görüntüleme yöntemlerindeki ilerleme sayesinde ERCP, teşhisin yanı sıra tedavi imkanı sağlamaktadır. ERCP; Safra kanalı taşları, safra kanalı tümörleri, safra kanalı yaralanmaları, pankreas kanalı taşları, pankreas kanserleri, pankreas psödokistlerinin tedavilerinde kullanılmaktadır

Özel Reyap Hastanesi olarak hastalarımızın yaşam kalitelerini yükseltmek için, sağlık alanında yatırım yapmaya ve kendimizi geliştirmeye devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşır, yeni hizmetlerimizin bölgemize hayırlı olmasını dileriz” dedi.

LOKOMAT®PRO - ROBOTİK YÜRÜME CİHAZI

Başhekim Dr. İbrahim Oktay’ın bilgilendirme toplantısından sonra fizik tedavi ünitesinde, Doç. Dr. Aliye Yıldırım Güzelant ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Kadayıfçı tarafından basın mensuplarına ve konuklara yapılan işlemlerle ilgili şu bilgiler aktarıldı; “Lokomat® – Çok sayıda küçük adım, büyük gelişimleri tetikleyebilir. Nöroplastisiteye dayalı “göreve özgü öğrenme” kavramı, sürekli tekrarlamalar ve yoğun eğitimler sayesinde, günlük hayatın aktivitelerinin, eğitimle elde edilebileceğini ve geliştirilebileceğini savunmaktadır. Robotik Lokomat terapisi, bu talebi karşılar ve Gelişmiş Performans Geri Bildirimli yoğun fonksiyonel lokomasyon terapisine imkan verir.

ROBOTİK LOKOMASYON TERAPİSİ NEDİR?

Fonksiyonel hareket ve duyusal stimülasyon, MS (multiple sclerosis), serebral palsi ya da diğer nörolojik hastalık ya da hasarın yanı sıra, felç, spinal kord hasarı, travmatik beyin hasarının akabinde, nörolojik hastanın rehabilitasyonunda önemli bir rol oynar.

Manuel eğitimle birlikte, yoğun fonksiyonel lokomasyon terapisinin yönetilmesi için, yeterli bilgiye sahip personel bulunmalıdır. Ayrıca bu terapide emek yoğundur ve nispeten kısa eğitim seanslarına imkan vermektedir. Ayrıca manuel olarak yardım edilen yürüyüş terapisi, özellikle obez hastalar ya da spastik hastalarda dürtücü ve motive edici olabilir. Lokomat terapisi, özellikle zorlayıcı hastalarda yoğun fonksiyonel lokomasyon terapisinin tek bir fizyoterapist tarafından yönetimine imkan verir.

YOĞUN FONKSİYONEL LOKOMASYON TERAPİSİ

Lokomat, robotik yürüme ortezi ve gelişmiş vücut ağırlık destek sisteminin bir koşu bandı ile kombine edilmesinden oluşur. Tekerlekli sandalyedeki hastalar, koşu bandındaki rampa üzerinden kullanıcı refakatinde Lokomat içerisine kolaylıkla alınırlar. Bilgisayar kontrollü motorlar, koşu bandının hızı ile tam olarak senkronize çalışırlar, hastanın bacağını fizyolojik yürüme paternine uygun, yürüme siklusu boyunca hareket ettirir. Elverişli kullanıcı arayüzü terapistin Lokomat’ı kolaylıkla çalıştırabilmesine imkan verir ve hastanın bireysel ihtiyaçlarına uyum sağlamak için eğitim parametrelerini ayarlar. Otomatik çalışma terapistin fiziksel olarak yorulmasını engeller, uzun ve etkili terapi seansları gerçekleştirmeye imkan verir.

TAM DİNAMİK VÜCUT AĞIRLIK DESTEK SİSTEMİ FİZYOLOJİK YÜRÜME EĞİTİMİNİ OPTİMİZE EDER

Dinamik düşük durağanlıklı süspansiyon sistemi, hastanın tam olarak açılmasına izin verir ve optimize edilmiş duyusal stimülasyon için daha fizyolojik yürüyüşü destekler. Sürekli olarak ayarlanabilir vücut ağırlık destek sistemi hafif hastalar ve çocukların eğitimlerinin kolaylaştırılmasını destekler. Otomatik hasta kaldırma ve indirme işlemi eğitimi kolaylaştırır ve terapi seansı boyunca, gerçek zamanlı ayarlamalara izin verir. Vücut ağırlık destek sistemi, hastanın ihtiyaçlarına göre tam olarak ayarlanabilir ve uygun bir eğitim ortamı yaratır. Gelişmiş fonksiyonel lokomosyon terapisi, hastanın ihtiyacına göre programlanabilmektedir. Lokomat, yürüyüş bozukluğu olan hastaların, bir koşu bandı üzerinde, yürüme hareketlerine yardım eder ve yoğun fonksiyonel lokomasyon terapisi ile hasta inceleme ve geri bildirim araçlarını kombine eder.

TERAPİ TABANLI LOKOMATIN FAYDALARI

Güdümlü robotik yürüme ortezi, geniş bir aralıkta eğitim imkanı sağlayan bir koşu bandı üzerinde, hastanın alt ekstremitelerine kılavuzluk eder. Daha uzun ve yoğun fonksiyonel eğitim seansları sayesinde hızlı ilerlemeler, manuel treadmill eğitimi ile mukayese ediliemez. Terapistin fiziksel yorgunluğunu ortadan kaldırı. Tek terapist kullanım için yeterlidir. Hasta yürüme aktivitesi, kolay bir şekilde denetlenir ve değerlendirilir. Yürüyüş modeli ve rehber güç fonksiyonel eğitime uyum sağlamak için hastanın ihtiyaçlarına gore bireysel olarak ayarlanabilir.

Görselleştirilmiş performans geri bildirimi sayesinde gelişmiş hasta motivasyonu. Değerlendirme ayarları hasta gelişimi hakkında kolay ve yeniden elde edilebilir ölçümlerin elde edilmesine imkan verir. Eğer gerekirse kolay bir şekilde robotic terapiden manuel yürüme terapisine geçiş yapılabilir. LokomatPro, robotic yürüme ortezleri üzerine direkt monte edilmiş kuvvet dönüştürücüleri yoluyla hasta aktivitesinin ölçülmesini sağlar. Her bacak için ayrı, sürekli olarak ayarlanabilir rehber güç rehabilitasyonun ileri aşamalarında ya da unilateral felç hastalarının eğitimlerinde rehber gücün azaltılmasıyla daha yoğun çalışılabilmesi için hastanın cesaret kazanmasını sağlar. Entegre biyolojik geri bildirim sistemi, hastanın yürüyüşünü izler, bunun yanı sıra, aktif katılımda hastayı motive etmek için, gerçek zamanlı görsel performans geri bildirimi sağlar. Daha hızlı ilerleme kaydedilmesi için, bireysel olarak ayarlanmış terapi hastayı motive eder.

LOKOMATPRO, UYGUN HASTA DEĞERLENDİRMELERİ İÇİN AŞAĞIDAKİ ÖLÇÜM ARAÇLARINDAN OLUŞUR

 L-WALK: Her adım için hastanın yürüme performansını kaydeder, ayrıca analiz etme ve dokümantasyon için bilgiyi depolar.  L-STIFF: Tork değerlerinin kaydedilmesi ve özel bir hareket modeli sayesinde, hastanın bacağı hareket ederken, hastanın kalça ve diz eklemlerindeki sertlik ölçülmektedir. L-FORCE: Statik pozisyondayken, hasta tarafından üretilen izometrik kuvveti ölçer. L-ROM: Lokomat robotic yürüme ortezi desteği olmaksızın, hastanın kalça ve diz eklemindeki hareket açıklığını (ROM) net olarak ölçer. Hasta Lokomatdayken bir dizi standart ölçümleme araçları sayesinde hasta incelemeleri kaydedilir ve desteklenir.

GELİŞMİŞ PERFORMANS GERİ BİLDİRİMİ, SANAL ORTAMDA MOTİVE EDİCİ, ÖĞRETİCİ VE FONKSİYONEL GERİ BİLDİRİM SAĞLAR

Uygun fonksiyonel geri bildirim tarafından teşvik edilen fizyolojik yürüyüş.  Fonksiyonel geri bildirim, hastaların terapilerine olan ilgilerini artırır. Hastaları motive etmek için onları sanal ortamda tutar.  Zorluk seviyesi ve yoğunluk, her hastanın bilişsel becerileri ve spesifik gereksinimlerine göre ayarlanabilir. Çeşitli sanal ortamlar içerir. Hastanın yapması gereken hareketler, fizyolojik ve biyomekanik prensiplere dayalıdır.

ERCP İLE ENDOSKOPİK SAFRA YOLU VE PANKREAS HASTALIKLARININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

ERCP nedir? ERCP ağızdan girilen özel bir endoskopi cihazı ile mide ve bağırsaklardan geçerek safra yolu ve pankreas kanalına ulaşılması ve bu kanallarda yer alan hastalıkların teşhis ve tedavisi işlemidir. Safra yolları ve pankreas kanalı papilla denen bölgeden 12 parmak bağırsağının 2. kısmına açılır. ERCP sırasında papilladan özel plastik kataterler ile safra yollarına ve pankreasa girilerek bir boya maddesi verilir ve kanalların filmi çekilir. Daha sonra belirlenen hastalığa göre tedavi edici işlemler yapılır. Genellikle pailla özel bir koter bıçağı ile kesilerek iyice genişletilir. Bu işleme papillotomi denir. Daha sonra buradan safra yollarına müdahale edilir.

ERCP kimler tarafından yapılabilir?

ERCP mutlaka bu işlem konusunda deneyimli gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Bu konuda deneyimli olmayan birinin yapacağı işlemde hem risk artar hem de başarı şansı azalır.

Safra yollarında hastalık nasıl oluşur?

Karaciğerde yapılan safra, safra kesesinde depolanır ve yemeklerden sonra sindirime yardımcı olması için bağırsaklara boşaltılır. Safranın bağırsaklara geçişi safra kanalları yolu ile olur. Eğer safra yollarında safranın bağırsaklara geçişini engelleyecek ve azaltacak bir hastalık varsa önemli sağlık sorunlarına yol açar. Bağırsaklara geçemeyen safranın içerisindeki zararlı maddeler kana geçerek sarılık yapabilir ve diğer organlara zarar verebilir. Yine atılamayan veya atılımı yavaşlayan safra özellikle karaciğere önemli zarar verebilir. Erken dönemde karaciğerde apse, kanda ciddi iltihap oluşturabilir. Geç dönemde karaciğer yetmezliği ve siroz gelişebilir. Bunlar hayatı tehdit eden problemlere dönüşebilir. Ayrıca yeteri kadar safra bağırsaklara gelmediği için sindirim problemleri ve vitamin eksiklikleri de görülebilir.

ERCP hangi hastalıkların teşhis ve tedavisinde uygulanır?

Safra yollarında en sık görülen ve yukarıda bahsedilen problemlere yol açabilen hastalık safra taşıdır. Bu taşlar genellikle safra kesesinden gelir veya bazen direk olarak kanallarda oluşabilir. Taş dışında safra yollarına bazı parazitler yerleşerek tıkanma yapabilir. Daha önce safra kesesi ameliyatı olanlarda bazen safra yollarında daralma olabilir. Özellikle yaşlı hastalarda safra kesesi, safra yolları ve pankreas tümörleri safra yollarını daraltabilir veya tam tıkayabilir. Bazen başka bir bölgedeki tümör karaciğer veya safra bölgesine yayılarak kanallarda tıkanma yapabilir. Bu gibi durumların hepsinde kanalın açılarak safra akışının sağlanması hayati öneme haizdir. ERCP hem safra yollarını göstererek kanallarda bir hastalık olup olmadığını teşhis eder,  hem de yapılan özel bir endoskopik ameliyatla safra yolları bağırsaklara birleştiği yerden açılarak her türlü kanal hastalığına girişimde bulunulur. Eğer taş veya parazit varsa çıkarılır. Darlık varsa genişletilir veya stent konularak safranın akışı sağlanır. Birçok zaman yapılan işlem hayat kurtarıcıdır.

ERCP’ye alternatif tedavi yöntemi nedir?

ERCP’nin alternatifi hastaya karından girilerek açık ameliyat yapılmasıdır. Ancak bu işlem ERCP’ye göre çok daha riskli, zor ve masraflıdır.

ERCP işlemi riskli midir, riskleri varsa nelerdir?

ERCP klasik ameliyatlara göre çok daha güvenli ve riski düşüktür. İşlemin en önemli riski pankreas bezinde geçici iltihaplanmadır. Bu risk klasik olarak %4-5’dir. Ancak alınacak bazı önlemlerle daha da azaltılabilir. Nadiren yapılan kesiye bağlı kanama veya çok nadiren bağırsaklarda küçük bir perforasyon oluşabilir. Bu gibi durumlar genellikle ERCP sırasında tedavi edilir, nadiren açık ameliyat gerekebilir. İşleme bağlı ciddi komplikasyon riski düşüktür. İşlemin yapılması gereken bir durumda yapılmaması ise ciddi hayati riske yol açabilir.

İşlem sırasında hasta ağrı veya rahatsızlık duyar mı?

İşlem hasta hafif uyutularak yapılır. Derin anestezi gerekmez. İşlem sırasında hasta herhangi bir rahatsızlık duymaz. Ancak işlemden sonra 3 saat kadar gaza bağlı karın ağrısı olabilir.

İşlem için özel bir hazırlık var mıdır?

İşlem için en az 8 saatlik açlık gerekir. Bu nedenle genelde sabahları yapılır. Önceden kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar varsa bunların 1 hafta önceden kesilmesi gerekebilir.

Bu işlem için hastanede yatmak gerekir mi?

Yapılan işlemin özelliğine ve hastalığa göre değişebilir. Aynı gün 3-4 saat kadar gözlemde kalıp hastaneye yatmadan taburcu edilebileceği gibi, 1-2 gün hastanede yatırılarak izlem de gerekebilir.

ERCP ile safra kanalları dışında hastalıklar da tedavi edilebilir mi?

Aynı işlemle pankreas kanalına da girilerek daha nadir görülen pankreas kanalının taş hastalığı veya darlıkları da tedavi edilebilir.

Haber: Abdurrahim Yıldırım