ÇORLU'DA JAPON GÜNLERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Orion AVM ile Japon Kazue Company işbirliği ve Volkan Kayacık'ın danışmanlığında bu yıl 2'ncisini düzenlenen Japon Kültür Günleri, büyük ilgi gördü. Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ve eşinin de onur konuğu olarak katıldığı açılış töreni ile start aldı.

Japon Kültür Günleri, düzenlenen açılış töreni ile başladı. Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ve eşinin onur konuğu olduğu açılışa Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Milli Eğitim Müdürü Mustafa Güçlü, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Gönül, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Kemaleddin Avcı, Kazue Company Yönetim Kurulu Başkanı Kazue Shimada, Mono Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Zeren ve çok sayıda davetli katıldı.

AÇILIŞA ÖZEL JAPON DANS GÖSTERİSİ

Türk Japon dostluğu çerçevesinde ve Japon Kültürü’nü tanıtmak amacıyla düzenlenen etkinliğin açılış töreni, özel bir anlam taşıyan Japon dans gösterisi ile başladı. Uğur getirdiğine inanılan kaplumbağa ve turna kuşu, Japon Kültürü açısından büyük bir önem taşıyor. Kaplumbağa ve turna kuşunun hareketlerinin stilize edildiği bu dans gösterisi, özel ve kutlamaya değer faaliyetlerin olduğu günlerde yapılıyor. Sergilenen dans gösterisi, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

HULUSİ ZEREN; ÜRETEREK VE ÖĞRENEREK DEVAM ETTİRECEĞİZ

Törenin açılış konuşmasını, Mono Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Zeren gerçekleştirdi. Hulusi Zeren, yaptığı konuşmada, “Bu yıl 2’ncisini düzenlediğimiz Japon Kültür Günleri’ne, hepiniz hoş geldiniz. Geçen sene ilk kez düzenlediğimiz etkinliğimize, gerçekten büyük bir ilgi oldu. Bu sene, gösterilen bu ilginin katlanarak büyüyeceğine inanıyorum. Japon Kültürü dendiği zaman; sözün bittiği, saygı ve sevginin tüm dünyaya örnek olduğu bir kültür akla geliyor. İnşallah bu ilişkilerimizi ve bu kültür bağını katlayarak, üreterek ve öğrenerek devam ettireceğiz. Sunmuş olduğunuz katkılardan dolayı hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

BİZLER, SİZLERİ ÇOK SEVİYORUZ

Sözlerine, Türkçe “Merhaba” diyerek başlayan Kazue Company Yönetim Kurulu Başkanı Kazue Shimada ise yaptığı kısa konuşmada, “Geçtiğimiz sene gerçekleştirdiğimiz etkinlikten büyük keyif aldığımız için, bu sene de etkinlikte yer almak istedik. Lütfen buradan mutlu bir şekilde ayrılın, çünkü bizler sizleri çok seviyoruz. Organizasyonun gerçekleşmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.

KAYMAKAM KILIÇ; BÖYLE BİR ETKİNLİĞİN OLMASI BÜYÜK ŞANS

Düzenlenen etkinlikte, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç da bir konuşma yaptı. Kaymakam Kılıç, “Böylesine güzel bir etkinliğin Çorlu’da olması, bizler için gerçekten büyük bir mutluluk. Japonya denildiğinde ilk aklıma gelen şey çocukluk dönemimde yayınlanan diziler ve rahmetli Barış Manço aklıma geliyor. Kaldı ki Barış Manço, Türk Japon dostluğunun gerçek bir simgesi haline gelmiştir. Tarihsel sürecimize baktığımız zaman ise Japonya ile Türkiye arasında hiçbir zaman bir problem olmamıştır. Sürekli dostane ve olumlu ilişkiler içerisinde bulunmuşuzdur. Şu anda dünyada en çok ihtiyacımız olan şey, dostluk ve barıştır. Bu anlamda inşallah bundan sonra da bu kardeşliğimiz ve dostluğumuz devam eder. Japonya İstanbul Başkonsolosu Sayın Norio Ehara da bu sene aramızda. Önümüzdeki senelerde, daha büyük çaplı etkinliklerde de bir arada olabilmeyi ümit ediyorum. Katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

BAŞKONSOLOS NORİO EHARA; ERTUĞRUL FIRKATEYNİ ve YARBAY ALİ BEY VURGUSU

Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç’ın ardından konuşmasını yapmak üzere davet edilen Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ise, “Öncelikle, Orion Alışveriş Merkezi ve Kazue Company Şirketi ile Sayın Volkan Kayacık Bey’in danışmanlığında düzenlenen 2’nci Japon Kültür Günleri dolayısıyla sizleri tebrik etmek isterim. Bugün, sizlerle birlikte olmaktan dolayı çok mutluyum. Bu vesileyle beni davet ettiğiniz ve Çorlu halkının Japon kültürünü daha yakından tanımasına imkân sunduğunuz için teşekkür ederim. Çıktığı iyi niyet yolculuğundan Japonya’dan dönerken 1890’da batan Osmanlı Donanması gemisi Ertuğrul Fırkateyni, Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkiler için önemli bir nokta teşkil etmektedir. Bu noktada, Tekirdağ ilinin tarihsel anlamda bizim için çok önemli olduğunu belirtmeliyim, çünkü Ertuğrul Fırkateyni’nin kaptanı Yarbay Ali Bey, Tekirdağ ilindendir. Geçmişimizdeki bu ortak yön nedeniyle biz Japonlar, kendimizi Tekirdağ halkına yakın hissediyoruz. Çorlu’da düzenlenen Japon Kültür Günleri etkinliğinin, Japon kültür öğelerinin tanıtılmasına ve iki kültürün birbirini daha iyi anlamasına yardımcı olacağına gönülden inanıyorum. Aslında kültürü anlamak çok önemlidir. Kültür, insanların zihinleri ve düşünme biçimleri arasında bir köprü işlevi görür ve bu da ekonomik, politik ve sosyal ilişkilerin üzerine inşa edilebileceği bir zemin hazırlar. Son olarak, Japon Kültür Günleri’nin önümüzdeki yıllarda da gerçekleştirilmesini temenni ederim. Japonya ve Türkiye arasında işbirliğinin ve ilişkilerin daha da gelişmesini ve bu dostluğun sonsuza dek sürmesini umut ederek sözlerimi tamamlamak istiyorum.” diye konuştu.

EHARA ve ZEREN, SEREMONİYLE ÇAY İÇTİLER

Serginin gezilmesinin ardından Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ve eşi ile Mono Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Zeren’e özel bir çay seremonisi gerçekleştirildi. Etkinlik alanında bulunan Japon evi içerisinde gerçekleşen seremonide, Japon geleneklerine göre çay hazırlanarak ikram edildi. Hazırlanmasından, ikramına, tatlısından içimine kadar kendine has ritüelleri olan çay seremonisinde Başkonsolos Ehara, Hulusi Zeren’e sunum ritüellerini anlattı.

JAPON KÜLTÜR GÜNLERİ, 5 GÜN SÜRDÜ

Serginin ve ürün satışının yanı sıra her gün farklı etkinliklerin de yapılacağı Japon Kültür Günleri, 01 Ekim Pazar gününe kadar devam etti. Ziyaretçilerin ücretsiz olarak katılabileceği etkinlikler arasında kişiye özel manga çizimi, çay seremonisi, dans gösterisi, fotoğraf çekimi ve ikebana bulunuyor. Ayrıca cumartesi ve pazar günü de çocuklar için, geleneksel bir Japon çocuk oyunu olan balık yakalama oyunu düzenlenecek.

 

Haber: Abdurrahim Yıldırım