ÇİFTÇİ BİLİNÇLENİYOR, ÜRETİM ARTIYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsalda tarımsal üretim ile geçimini sağlayan çiftçilere verdiği eğitimlerle bilinçli üretime destek oluyor.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kent genelinde tarıma verdiği desteklerle üreticilerin takdirini topluyor. Bugüne kadar zeytin fidesinden nergis soğanı ve domates fidesi dağıtımına, telli terbiye sistemlerinden alternatif üretim tekniklerine kadar tarımsal üretim konusunda çiftçilere verdiği desteklerle tarımsal üretime ivme kazandırmayı başaran Mersin Büyükşehir Belediyesi, her kesimden ve her bölgeden üreticiye çeşitli konularda eğitim vererek, verimli ve kaliteli üretimin de yolunu açıyor. 2015 ve 2016 yıllarında 5 bin 438 üreticiye tarımsal konularda eğitim veren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Uygulamalı Budama ve Bitki Besleme Eğitimi ile başladığı 2017 yılı eğitim takviminde toplamda 5 bin 665 üreticiye ulaşmayı planlıyor.

Kaliteli üretimin yolu eğitimden geçiyor

Hayata geçirdiği dikkat çekici projelerle üreticilerin sorunlarına çözümler üreten Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılı eğitim programına Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde başladığı 5 günlük ‘Uygulamalı Budama ve Bitki Besleme Eğitimi’ ile start verdi.

2015 yılında 13 ilçede ve ilköğretim okullarında ‘Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı, Bitkisel Üretim Teknikleri, Zirai Mücadele ve Organik Tarım’ konularında eğitimler düzenleyen Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kısa sürede tam bin 450 üreticiye ulaşmayı başardı.

2016 yılında eğitim faaliyetlerini daha geniş bir çerçeveye oturtan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, ‘Organik Tarım, Biyolojik ve Biyoteknik Zirai Mücadele, Nergis Yetiştiriciliği, Avokado Yetiştiriciliği, Antep Fıstığı Yetiştiriciliği ve Budama Teknikleri, Gübreleme ve Bitki Besleme Teknikleri, Zirai Mücadele Esasları, Melisa Yetiştirme Teknikleri, Arı Yetiştiriciliği, Damla Sulama, Modern Yetiştiricilik, Kivi Yetiştiriciliği, Uygulamalı Domates Yetiştiriciliği’ gibi konularda eğitimler düzenlerken, çiftçinin daha bol kazanç sağlaması için 3 ilçede 5 mahalleye kurduğu Antep fıstığı kavlatma makinasını kullanacak üreticilere de teknik konularda eğitimler verdi.

Yeni yıla hızlı başlangıç

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen eğitim faaliyetlerinde 2017 yılı içerisinde toplam 5 bin 665 kişiye ulaşılması planlanıyor. Bu kapsamda ilki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde 5 günlük ‘Uygulamalı Budama ve Bitki Besleme Eğitimi’ ile başlayan eğitimler, 13 ilçeyi kapsayacak şekilde yıl boyu devam edecek. Toplamda 16 konuda Kıl Keçisi Yetiştiricilik Tekniklerinden Ceviz-Badem Yetiştiriciliğine, Mobil Güneş Panel Kullanımından Uygulamalı Arıcılık eğitimlerine kadar pek çok konuda çiftçinin bilinçlenmesini sağlayacak eğitim faaliyetleri ile daha kaliteli ve verimli üretim elde edilmesi, üreticinin tarımsal kazancının arttırılması ve etkili yöntemlerle daha az maliyetle daha başarılı üretim yapılması planlanıyor.

Üreticiler, eğitimlerde öğrendikleri bilgileri, uygulamalı tekniklerle pekiştirirken, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma verdiği destekler ile kent genelinde daha bol ve kaliteli üretime kapı araladığını aktararak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkürlerini iletti.

 

AHA/ MERSİN