Angus çiftliğinin Ruhsatı Yok

AHA TEKİRDAĞ-Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi İlçesi sınırlarında bulunan Angus Çiftliği tartışması büyüyor. Taraflar birbirlerine rest çekmeye devam ederken, Marmaraereğlisi Belediye Başkan Vekili Erol Yılmaz; “Angus Çiftliğinin Ruhsatı Yok. Angus Tesisi Tamamen Kaçaktır. Encümen kararı ile yıkım emri var” derken, tesis yetkilisi de Et fiyatlarının en Az 50 TL ye yükseleceğini, her hangi bir yıkım emrinin kendilerine ulaşmadığını açıkladı. Tesise vatandaşların tepkileri her geçen gün artarak devam ediyor.

Yakuplu Mahallesi’nde Angus Çiftliği’nin ÇED toplantısı sonunda ortaya pek çok iddia atıldı. Belediye Başkan Vekili Yılmaz, Angus çiftliğinin ruhsatı olmadığını söylerken çiftlik yetkilisi Yıldırım ise ruhsatlarının olduğunu iddia etti. Marmaraereğlisi Belediye Başkan Vekili Erol Yılmaz, Angus çiftliğinin ruhsatı olmadığını belirterek; “Angus tesisi tamamen kaçaktır” dedi. Angus çiftliği yetkilisi Nurettin Yıldırım’ın ise gazetecilere çıkışması dikkat çekti. Gazetecilerin ‘Angus çiftliği kaçak mı?’ sorusuna ilginç yanıt veren Yıldırım; “Gazeteciler kendiniz yazıp kendiniz uyduruyorsunuz. Tesisin kapanması durumunda etin kilosunu en az 50 TL’den aşağı alamazsınız” diye konuştu.



Yakuplu Mahallesi’nde ÇED toplantısının protesto ile sonuçlanmasının ardından Marmaraereğlisi Belediye Başkan Vekili Erol Yılmaz çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başkan Vekili Erol Yılmaz; “Bölgemizde kurulu bulunan Angus Çiftliğinin ruhsatı kesinlikle yoktur. Firma yetkilileri ruhsat başvurusu yapmışlar. Fakat kendilerinin iddia ettiği gibi tesisin ne inşaat ruhsatı var, ne de çalışma ruhsatı var. Biz bunları hepsini tespit ettik. Firma yetkililerinin iddiaları tamamen asılsızdır. Tesisin devasa bir büyüklükte oluğu ve kapasitesinin yetkililerce bildirildiğinden çok daha fazla olduğunu da tespit ettik. Firma yetkilileri tesisin kapasitesini 30 bin baş hayvan olarak açıklamalarına rağmen, bu sayının çok daha üzerinde olduğunu da tespitini yaptık. Bunun yanında tesiste kaçak kesimlerin yapıldığını da tespit ettik.  Daha önce İl Özel İdaresi kapsamında bulunan bu yerler, Büyükşehir yasasından sonra, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi mücavir alanına girmiştir” dedi. 



“Ziyarette Sadece İçeride Kokudan ve Sineklerden 20 Dakika Kalabildik”



“Tesis yetkilileri Valilik kanalı ile 04 Ekim 2012 tarihinde ruhsat başvurusunda bulunmuşlardır” diyen Başkan Vekili Yılmaz; “İl Genel Meclisi de yapılan bu başvuruyu Çevre, İmar ve Hayvancılık komisyonlarına sevk etmiştir. Bende Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak tesisi nicelemek için yaptığımız ziyarette sadece içeride kokudan ve sineklerden 20 dakika kalabildik. Öncelikle bu tesisin imar kanununa aykırı olduğunu tespit ettik. Tarımsal alanlarda yapılacak olan bin metrenin üzerindeki kapalı alanlar ruhsata tabidir. Yapılan ölçümlerde 1000/8 oranının da aşıldığını tespit ettik. Hazırladığımız raporumuzu İl Genel Meclisine sunduk. Ayrıca raporumuzda, Türkmenli Gölet’inin uzun mesafe koruma havzası içinde olduğunu, tesisin Gölet’i kirleteceğini, tesisin içinde metre kareye düşen hayvan sayısından çık daha fazla hayvanının barındırıldığını, Atıkların vahşi depolama sistemi ile depolandığını ve arıtma tesisinin bulunmadığını, Tesisin yakınında bulunan köylerin hatta Çorlu ve Marmaraereğlisi İlçelerinde insanların sinek ve kokudan olumsuz etkilendiğini rapor ettik” diye konuştu. 



“Bu Tesis Tamamen Kaçaktır”



Başkan Vekili Erol Yılmaz; “Meclis de bu rapor doğrultusunda ruhsat başvurusun ret etti.  Firma yetkilileri ilk işe başladıklarında kesinlikle ruhsat başvurusunda bulunmadılar. Bu tesis tamamen kaçaktır. Ayrıca çeşitli tarihlerde kesilen para cezaları var. Tesis için Encümenden alınan kararla, yıkım kararı da var. Tesis yetkilileri konuyu Mahkemeye taşıdılar, süreç hala devam etmektedir. Firma yetkilileri kesilen para cezaları için Mahkemeye başvurmuşlar, Mahkemenin de firma lehine karar verdiğini duydum. Kesilen para cezalarının ödenip ödenmediğini kesin olarak bilmiyorum. Bu tesisin İmar kanununda kesinlikle yeri yoktur. Bölge halkının öncelikle rızası gerekir. Bu gün burada yapılan ÇED toplantısına bölge halkından ne katılan birisi olmuştur, ne de destek veren bir kişi dahi yoktur. Bunun tespitini yaparak tutanak altına aldık. Bu tesis burada bölge halkı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.



Angus Çiftliği Yetkilisi Yıldırım’dan Gazetecilere Suçlama



Açıklamaların ardından ise Angos Çiftliği yetkilisi Nurettin Yıldırım basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gazetecileri suçlayan ve ‘Kendiniz yazıp kendiniz uyduruyorsunuz’ diye bir çıkışta bulunan Nurettin Yıldırım; “Gazeteciler kendiniz yazıp kendiniz uyduruyorsunuz. Tesis açılmazsa bizde yerli hayvan getireceğiz. Bahsedilen cezaların hepsi ödendi. Miktarı önemli değil. Neden bunları soruyorsunuz. Ne yapacaksınız. Kendiniz yazıp kendiniz uyduruyorsunuz. Tesisimizle ilgili olarak bize ulaşan her hangi bir yıkım kararı yok. Bu gün burada bu tesisin kapanması durumunda etin kilosunu en az 50 TL’den aşağı alamazsınız. Biz vatandaşa ucuz et yediriyoruz. Tesisimiz kaçak değil. Artık altyapımız var, eskisi gibi değil” dedi. 



Kararı Bakanlık Verecek



ÇED toplantısı ile ilgili kendilerinin de bir tutanak düzenlediklerini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Kaan Sinan Tohumcu; “Tesis yetkilileri burada bize projelerini anlattılar. Bizde tutanağımızı tuttuk. Bütün gelişmeleri tutanak altına aldık. Bu gün bölge halkımızdan toplantıya katılım olmasa da her türlü şikayet, öneri ve projelerini gerek bizlere, gerekse Bakanlığımıza rahatlıkla iletebilirler. Bizler bunları inceleyip değerlendirerek yetkili mercilere göndeririz. Bundan sonra bu şekilde bir toplantı yapılacağını düşünmüyorum. Son Kararı Bakanlık verecektir. Bu tesisle ilgili olarak bizde her hangi bir yıkım kararı yok. Tesisin kaçak olup olmadığı hakkında her hangi bir görüş belirtemem. ÇED süreci devam etmektedir. Tesis planlama aşamasında olduğundan dolayı bize göre kaçak değildir” şeklinde konuştu. 



Haber: Abdurrahim Yıldırım