Sivas Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından atık
yağların yetkili firmalar tarafından toplanmasına yönelik denetim yapıldı.
Şehir içerisinde lokanta, restoran, yemek firmaları gibi sıvı yağ kullanan
işletmeler Sivas Belediyesi ekiplerince denetlenerek işletme sahipleri
bilgilendirildi. Doğaya atıldığı zaman oluşturduğu etkiden dolayı adeta
çevreyi zehirleyen kullanılmış yağları toplamak üzere harekete geçen
belediye, bu yağları toplayarak hem geri dönüşüme katkı sağlamayı hem
de çevreyi kirlenmekten kurtarmayı hedefliyor.
“Bitkisel Atik Yağların Kontrolü Yönetmeliği” gereğince belediye, Çevre
ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü arasında oluşturulan
komisyonla her yıl olduğu gibi denetimlerine devam ediyor. Denetim
yapan ekipler işletme sahiplerine atık yağların depolanması ve daha
sonrasında lisanslı firmalara teslim edilmesi hususunda işletme
sahiplerine uyarılarda bulundu. Atık yağların lisanslı firmalar tarafından
toplandığı ve bunlar dışında kaçak toplama yapanlara verilmemesi
gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan ekipler, işletmelere
bilgilendirici broşür de dağıttı.
SAKIN DÖKMEYİN!
Lavabolara dökülen atık yağlar pis su giderlerinin daralmasına ve
tıkanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle alt yapıya her yıl milyonlarca
TL harcanmaktadır. Ayrıca atık yağlar arıtma maliyetini arttırmakta ve
arıtma tesislerini çalışmaz hale getirmektedir.
Ayrıca denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar burada
yaşayan canlılara zarar vermektedir. Bitkisel atık yağlar su yüzeyini
kaplayarak havadan suya oksijen transferini önlemekte, böylece yosun
ve denizanası oluşumuna sebep olmaktadır.
Kızartmalık yağların kullanım süresi insan sağlığı açısından mutlaka
sınırlandırılmalıdır. Atık yağ ile defalarca kızartma yapılması durumunda
yağdaki polar madde oranı artmaktadır. Kanserojen etki açısından
toplam polar madde oranı sınırı %25’dir. Dolayısıyla yağı 2-3 defadan
fazla kullanmamak gerekmektedir.
yağların yetkili firmalar tarafından toplanmasına yönelik denetim yapıldı.
Şehir içerisinde lokanta, restoran, yemek firmaları gibi sıvı yağ kullanan
işletmeler Sivas Belediyesi ekiplerince denetlenerek işletme sahipleri
bilgilendirildi. Doğaya atıldığı zaman oluşturduğu etkiden dolayı adeta
çevreyi zehirleyen kullanılmış yağları toplamak üzere harekete geçen
belediye, bu yağları toplayarak hem geri dönüşüme katkı sağlamayı hem
de çevreyi kirlenmekten kurtarmayı hedefliyor.
“Bitkisel Atik Yağların Kontrolü Yönetmeliği” gereğince belediye, Çevre
ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü arasında oluşturulan
komisyonla her yıl olduğu gibi denetimlerine devam ediyor. Denetim
yapan ekipler işletme sahiplerine atık yağların depolanması ve daha
sonrasında lisanslı firmalara teslim edilmesi hususunda işletme
sahiplerine uyarılarda bulundu. Atık yağların lisanslı firmalar tarafından
toplandığı ve bunlar dışında kaçak toplama yapanlara verilmemesi
gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan ekipler, işletmelere
bilgilendirici broşür de dağıttı.
SAKIN DÖKMEYİN!
Lavabolara dökülen atık yağlar pis su giderlerinin daralmasına ve
tıkanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle alt yapıya her yıl milyonlarca
TL harcanmaktadır. Ayrıca atık yağlar arıtma maliyetini arttırmakta ve
arıtma tesislerini çalışmaz hale getirmektedir.
Ayrıca denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar burada
yaşayan canlılara zarar vermektedir. Bitkisel atık yağlar su yüzeyini
kaplayarak havadan suya oksijen transferini önlemekte, böylece yosun
ve denizanası oluşumuna sebep olmaktadır.
Kızartmalık yağların kullanım süresi insan sağlığı açısından mutlaka
sınırlandırılmalıdır. Atık yağ ile defalarca kızartma yapılması durumunda
yağdaki polar madde oranı artmaktadır. Kanserojen etki açısından
toplam polar madde oranı sınırı %25’dir. Dolayısıyla yağı 2-3 defadan
fazla kullanmamak gerekmektedir.